El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El triplet que ha aconseguit el Barça de Guardiola és el primer de la història per a l’equip de futbol del FC Barcelona, però el 13è en la història de la entitat. Dels quatre esports  professionals històrics del club,  el futbol ha estat l’últim que ha aconseguit guanyar en una mateixa temporada els tres títols majors -copa d’Europa, lliga i copa-. La secció d’hoquei sobre patins acumula vuit triplets; la d’handbol, tres i la de bàsquet, un. La raó de ser del Barça és el futbol i el triplet del Barça 2008-09 ha mobilitzat com mai els aficionats blaugrana, però no és sobrer recordar que altres equips barcelonistes ja havien fet la gesta que ara han aconseguit els Messi, Xavi, Iniesta, Puyol i companyia. Les dues anteriors copes d’Europa del futbol blaugrana van formar part d’un doblet (copa d’Europa i lliga), tant amb la de Johan Cruyff la temporada 1991-92 com amb la de Frank Rijkaard la 2005-06.

La copa d’Europa de futbol es disputa des de la temporada 1955-56; la d’handbol, des de la 1956-67, la de bàsquet des de la temporada 1957-58 i la d’hoquei sobre patins des de la temporada 1965-66. En futbol i handbol, el Barça és el primer i únic club català que ha guanyat la màxima competició europea de clubs. En bàsquet, el Joventut de Badalona la va guanyar abans (1993-94) i en hoquei sobre patins, tant el Voltregà (1965-66)  com el Reus Deportiu (1966-67) també van ser campions d’Europa abans que el Barça. L’Igualada i el Noia també ho han estat posteriorment.

La secció d’hoquei sobre patins va obtenir el seu primer triplet la temporada 1977-78 i l’últim la 2006-07. Amb Josep Lorente a la banqueta, l’equip blaugrana va guanyar la seva primera copa d’Europa la temporada 1972-73 i el 1978, la temporada en què va iniciar una ratxa de vuit títols europeus seguits, també va conquerir la lliga i la copa. Josep Lorente aconseguiria tres triplets més les temporades 1978-79, 1980-81 i 1984-85. Amb Josep Lorente a la banqueta el Barça va guanyar 10 copes d’Europa. El Barça d’hoquei es retrobaria amb els triplets amb Carlos Figueroa a la banqueta. El tècnic sevillà va conduir el Barça a guanyar sis copes d’Europa i a fer tres triplets: 1999-00, 2001-02 i 2004-05. El darrer triplet de l’hoquei sobre patins blaugrana va arribar la temporada 2006-07 amb Joaquim Paüls a la banqueta. Paüls va guanyar dues copes d’Europa. Tots els entrenadors de l’hoquei blaugrana que han guanyat la copa d’Europa també han fet el triplet.

La segona secció blaugrana que va ser capaç de guanyar els tres títols grans del seu esport va ser la d’handbol i hi va aconseguir tres vegades. Amb Valero Rivera a la banqueta, el Barça d’handbol va guanyar sis copes d’Europa entre les temporades 1990-91 i 1999-00, cinc d’elles consecutives entre les temporades 1995-96 i 1999-00. Les temporades 1996-97, 1997-98 i 1999-00, el Barça de Valero Rivera va acumular la copa d’Europa, la lliga i la copa. La setena copa d’Europa de l’handbol blaugrana, la temporada 2004-05 amb Xesco Espar a la banqueta, no va anar acompanyada de cap altre títol.

El bàsquet blaugrana, que va ser l’últim dels equips del Barça en guanyar la copa d’Europa, també va aconseguir el triplet abans que el futbol. Ho fer l’equip que dirigia Svetislav Pesic la temporada 2002-03, quan a l’Eurolliga conquerida en el palau blaugrana davant el Bennetton de Treviso, hi va afegir la lliga ACB i la copa. La única copa d’Europa del bàsquet blaugrana va formar part d’un triplet.

La copa d’Europa aconseguida a Roma és la 29a de la història del FC Barcelona. L’hoquei sobre patins n’ha aconseguit 18; l’handbol, set; el futbol, tres i el bàsquet, una. D’aquestes 29 copes d’Europa, 11 s’han guanyat en el segle XXI i com a mínim, una en cada esport. L’hoquei continua manant amb set títols en aquest segle, per dos del futbol i un per al bàsquet i l’handbol.