El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA) edita des del mes de març del 1951 la seva pròpia revista, Atletismo español. És una bona revista d’atletisme. En sóc subscriptor des del 1978 i tinc també la majoria de les revistes que es van publicar abans d’aquest any. Com a publicació oficial que és de la federació, no podem esperar trobar-hi crítiques a la gestió de José Maria Odriozola –que és un dels cinc membres del consell de redacció de la revista–, igual que no n’hi va haver –fins al 1975 per raons òbvies– dels anteriors presidents de l’ens federatiu.
Atletismo español és una revista mensual, en la qual, evidentment, no és l’actualitat el que mana. L’operació Llebrer, que des de fa unes setmanes sacseja l’atletisme espanyol, no ha merescut fins ara gens ni mica l’atenció de la publicació oficial de la Federació Espanyola d’Atletisme. La mateixa setmana que va esclatar l’escàndol –la detenció de Marta Domínguez va ser el 9 de desembre–, vaig rebre a casa el número 641 d’Atletisme español. És evident que no podia dir res de l’operació Llebrer. Aquesta setmana he rebut el número 642, el que correspon al mes de gener. Tampoc no diu res de la notícia que ha acaparat quasi en exclusiva l’atenció de l’atletisme en el final de l’any 2010. Ni una paraula. Tampoc del cas de Josep Lluís Blanco. I no és perquè a Atletismo español no parlin de dopatge. En el número 641 hi havia dues notícies de dopatge. En el 642, una.
L’operació Llebrer va coincidir en el temps amb el campionat d’Europa de cros, en què l’equip espanyol va guanyar sis medalles. D’aquest campionat va ser exclòs el campió del 2009, Alemayehu Bezabeh, presumptament implicat en el cas de dopatge. I com s’explica en la revista de la RFEA que el campió del 2009 no defensi el títol? Doncs amb un simple «Sin Bezabeh ni Mo Farah en liza…» Llestos. Així quedarà per a la història, versió Atletismo español, el perquè de l’absència de Bezabeh en l’europeu de cros del 2010. Per a saber res de l’operació Llebrer haurem de continuar esperant. Potser en el número 643?
Per acabar, unes quantes coincidències curioses. En el número 641, Atletismo español començava una sèrie de reportatges sobre els millors atletes espanyols de la història. La millor dona, Marta Domínguez. El segon home, rere Fermín Cacho, Paquillo Fernández. En la mateixa revista, hi havia un article sobre unes jornades d’entrenadors fetes a Madrid el mes d’octubre, en el qual Manuel Pascua Piqueras explicava com havia preparat Núria Fernández l’europeu de Barcelona. Pascua Piqueras va ser l’entrenador que la Federació Europea d’Atletisme va triar per representar els seus col•legues de professió i rebre el premi destinat als entrenadors dels atletes que van ser campions en el campionat d’Europa de Barcelona en la gala que es va fer a Belgrad en la cloenda de la temporada. D’aquest acte n’informava el número 640 de la revista de la RFEA.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 21 de gener del 2011).