El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

Des del 2004 arribar a Begur i capbussar-se pels seus endreçats i acurats carrers estrets, places i zones habilitades per a la recreació de l’estil de vida de Cuba que van voler instaurar, en el seu retorn després d’haver fet fortuna, els begurencs que havien emigrat a l’illa al llarg del segle XIX, és una passada.

Tot plegat conforma un ambient magnífic: participació de tot el poble, d’una manera o altra, colorit, festa, música, escenificacions, cultura, begudes caribenyes… Em recorda tant als primers anys del Carrousel Costa Brava de Palafrugell, que la veritat, com a peix fregit, sento una enveja sana per la transversalitat que representa, en definitiva, la Fira d’Indians de Begur.

És una fira en la qual s’hi veu una evolució i el repte de la creativitat barreja d’una bona entesa entre divertiment, cultura, història, i/o patrimoni arquitectònic. Són, de fet, tres dies (aquest any: 2, 3 i 4 de setembre) de festa i tradició d’un viatge evocador al passat i d’una reivindicació de les nostres arrels; de quan es va produir, ara deu fer dos-cents anys, el fenòmen migratori i llavors, quan els americanos tornaven a Catalunya, el primer que feien era construir-se una casa per viure tranquils i formar família. La casa era l’espai per recordar, en la intimitat, les vivències tingudes a l’altra banda de l’Atlàntic i el lloc on immortalitzar l’aventura americana. Era la continuació dels costums adquirits a Cuba o a qualsevol altre indret de les antilles banyades pel mar Carib, i quedava palesa en les construccions que manaven construir aquells americanos rics: grans cases amb porxos, pintures al fresc i jardins poblats d’arbres i plantes exòtiques. La magnitud de les finques era una mostra palpable del nivell social assolit pels americanos. Amb aquella recreació, van deixar un divers llegat cultural. Val a dir que en aquest aspecte, Begur és reconegut com un dels municipis de Catalunya en què es pot resseguir amb tota claredat l’evolució històrica, urbana i arquitectònica de la població, que també allotja autèntiques joies arquitectòniques d’estil colonial. Per això, el llegat arquitectònic indià i la valoració dels elements patrimonials d’època medieval i moderna són les claus fonamentals en què s’ha basat el projecte de senyalització i dinamització turística cultural de la vila begurenca.

Una fira consolidada i atractiva

Amb la complicitat de tot el poble, des de l’Ajuntament es va tenir la valentia d’apostar per engegar la primera edició ara fa set anys. Va ser una aposta arriscada que ha assolit nota altíssima en tots els aspectes, i ha sobrepassat les previsions més optimistes. La Fira d’Indians està plenament consolidada i és un atractiu i reclam d’un allau de forasters que volen gaudir i compartir els diferents esdeveniments programats.

Des de l’àrea de comunicació de l’Ajuntament begurenc, la carismàtica Anna Castellví es desviu per fer arribar informació a tots els mitjans de comunicació i explica que en aquesta edició el fil conductor de la VIII Fira d’Indians és L’Aventura d’Ultramar atès que a principis del segle XIX es produí una autèntica expansió a Begur, en gran mesura deguda al paper que jugaren els “indianos-americanos” retornats de les colònies amb fortunes, idees i nous aires de modernitat. La construcció de cases i d’espais públics (com el Casino-Cultural) canviarà la personalitat de la petita vila de Begur. La importació de costums (com el cafè, copa i puro), de gastronomia (com la xocolata), de les plantes (com les palmeres i les buguenvíl·lies…) transformaren la nostra població i la seva gent. Els protagonistes d’aquesta aventura son els indians, aquells nois que marxaren joves i pobres i tornen a principi de segle vells però rics.

La fira, concebuda com una autèntica festa popular de tres dies de durada, recorda Cuba i les Antilles amb havaneres, balls de salsa, cants populars caribenys, fira d’artesania, visites guiades pel patrimoni indià, conferències, tallers de cocteleria, cinema, mostra d’oficis… En total, són una trentena d’activitats.

L’organització d’un esdeveniment de tal magnitud exigeix un esforç d’organització i coordinació considerable. Per això resulta imprescindible la implicació de moltes àrees de l’Ajuntament, voluntaris, associacions i veïns del poble. Cal tenir present, segons l’àrea de Comunicació, que durant el dia de màxima afluència de visitants a la fira, Begur pot rebre uns 30.000 visitants (set vegades més que la seva població).

És molt difícil poder destacar algun dels actes i activitats que es portaran a terme en el decurs d’aquests tres dies. Amb tot, per diferents motius, em permeto posar-ne dos: L’arribada de l’indià amb el veler de les Antilles (Dia 3, dissabte. Lloc, Platja de Sa Riera. Hora, entre les 12 del migdia i les 2 de la tarda. Sinopsi: Desprès de l’aventura d’ultramar, l’indià retorna a Begur. Va marxar pobre i torna ric. Va marxar jove i torna vell. Tot el poble està expectant. Avui arriba a Sa Riera i el rebran les autoritats. Ara comença una altra aventura. La posada en escena anirà a càrrec del grup professional “Estampida”, amb l’important participació del grup de teatre local “Es Quinze” que fa pocs dies amb motiu de la festa major d’Esclanyà, poble del municipi de Begur, va interpretar i triomfar a l’escenari del Polivalent amb l’obra “Ja tot és com abans”. Val a dir que, al mateix temps, en el decurs dels tres dies, el grup teatral Es Quinze interpretarà diferents esquetxos de temàtica per a l’ocasió, per diferents carrers i places de la Vila). El segon, fa referència a la conferència “Fòrum Solidari, història d’un compromís” que de ben segur serà d’interés pels seguidors de la cultura de les havaneres i de les tasques humanitàries d’aquesta associació engegada per l’Andreu Navarro i la seva esposa, la Maria Àngels Teruel allà a l’Havana, i de la qual el recordat Càstor Perez en va ser un actiu i ferm col·laborador (per qui vulgui consultar “la buguenvíl·lia”, veure capítols VII i VIII, sobretot, de Càstor Pérez, un estudiós de la cultura de les havaneres). La conferència anirà a càrrec de la Maria Àngels Teruel, presidenta de Fòrum Solidari, i tindrà lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Begur, a 2/4 d’unadel dissabte dia 3.

Amb tot, cal assenyalar que durant els tres dies del primer cap de setmana de setembre (Si voleu consultar la programació entera: www.firaindians.com), val la pena perdre’s de manera total o si més no a estones, per aquesta gran festa que és la Fira d’Indians de Begur. Ens hi veurem!

A les fotos d’A.C., detall general d’una de les zones d’ambient “caribeny” a la vila begurenca; casa de l’americano Pere Roger (es podrà visitar els dies 3 i 4) i a la tercera foto, part dels integrants del grup teatral Es Quinze, de Begur.