Cà stor Pérez, un estudiós de la cultura de les havaneres CapÃtol V: Una manera de ser, una manera de fer
12 abril 2011 per Josep Bofill Blanc
Amb la seva manera de ser, amb la seva manera de fer, en Cà stor ha sigut -i és encara- una persona molt estimada pel món de l’havanera en general i sobretot pels qui el vam conèixer de prop.
En aquest haver-lo conegut, mai no puc oblidar ni deixar de banda de fer-ne una similtut amb el també recordat i anyorat Frederic Sirés i Puig (Begur, 1898, Palafrugell 1971). I és que no va ser només la coincidència circumstancial de substituir el mestre Sirés com a director musical del grup Port Bo fins l’any 1993, sinó que a través de la perspectiva del temps, havent conegut els dos excel·lents músics i millors persones, cada vegada els trobo amb més punts de coincidència i més similituds. Com a persona, perquè mai va tenir un no per ningú quan se li va demanar la seva col·laboració, i perquè ambdós també coincidien en un excés de modèstia i preferien passar desapercebuts, fugint del protagonisme. Com a músic, perquè si bé en Frederic Sirés era un plaer escoltar-lo al piano i una xeixa com a compositor, en Cà stor Pérez era un prodigi amb la guitarra i també amb els arranjaments musicals.
Frederic Sirés és una de les figures del panorama musical empordanès del segle XX, va escriure la música i la lletra de l’havanera La gaviota i ell mateix en va fer la traducció al català : “Oh! gavina voladora que volteges sobre el mar…” Una havanera que el mestre Sirés va escriure l’any 1924, tot i que no la va publicar fins al 1928. Sembla que a l’Havana va conèixer una noia que es deia Ofèlia, de la qual es va enamorar. L’any 1918 Sirés havia anat a Cuba per intentar fer fortuna. Allà va treballar en una botiga de queviures. Feia vida a l’establiment i estalviava. Però el clima cà lid i humit de l’illa no li provava. Havia emmalaltit d’asma i, per consell dels metges, que li vaticinaven el pitjor si continuava allà , va tornar cap a Begur amb 500 duros que havia pogut estalviar. Aquest any es compleix el quarantè aniversari de la seva mort.
Per a Frederic Sirés i Cà stor Pérez, Cuba va ser un punt d’inspiració i a més a més per en Cà stor, un lloc vital pels seus treballs de recerca i que li van permetre establir unes relacions culturals primordialment amb el Casal Català de l’Havana primer, i després, també, de manera paral·lela, a través de Fòrum Solidari, afegint-hi la tasca humanità ria.
Peopr capÃtol (VI): Treballs de recerca i solidaritat a l’Havana