El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/lluisromero
Articles
Comentaris

Ampliacions a casa

Per als qui tenim o hem tingut a casa un laboratori de revelar en blanc i negre, el pas als formats digitals ens ha deixat una mica orfes d’aquell control absolut que tenĂ­em sobre tot el procĂ©s fotogrĂ fic; de la presa a la impressiĂł en paper. A mĂ©s a mĂ©s, els que no vivim a Barcelona ciutat, ens trobem amb la impossibilitat de fer ampliacions amb una qualitat digna, ja que no disposem de cap laboratori professional proper i obert al pĂşblic. Podem trobar una resposta a tota aquesta problemĂ tica en les noves tintes pigmentades Epson UltraChrome K3 i en la seves impressores de gamma alta. Vuit tintes, vuit. Negre, gris fosc, gris clar, groc, magenta, cian, magenta clar i cian clar. El fabricant diu que ha resolt els problemes de metamerisme (canvis de color en funciĂł del color de la llum sota la qual s’observa la fotografia) i d’irisaciĂł de la superfĂ­cie del paper imprès. TambĂ© assegura una permanència de 75 anys en b/n i de 100 en color, encara que tot això sĂłn projeccions i el temps dirĂ  fins a quin punt tenen raĂł. El cost per còpia no Ă©s exagerat, ve a sortir a uns set o vuit euros cada DIN A3 i sembla que la resistència dels papers a les ratllades ha millorat força. Altres marques juguen tambĂ© les seves cartes: Canon i HP han posat al mercat models que estan a l’alçada. LlĂ stima que els preus no acompanyin amb aquests temps que corren, ja que per aconseguir la Epson Stylus Photo 2400, per exemple, ens haurem de gastar al voltant dels 600 euros. Cal tenir en compte, però, que aixĂ­ com en els models de format mĂ©s petit (A4) el preu de compra Ă©s simbòlic i estĂ  subvencionat pels guanys obtinguts per la venda de consumibles, en els models mĂ©s professionals això ja no Ă©s aixĂ­ (o no tant). AquĂ­ us deixo una comparativa entre tres models A3 de qualitat fotogrĂ fica: la HP Photosmart Pro B9180, la Canon PIXMA Pro 9500 i la Epson Stylus Photo R2400. EstĂ  en anglès però Ă©s molt completa.