El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/lluisromero
Articles
Comentaris

Sobre el sistema NX

A principis de mes, Samsung va sorprendre molta gent anunciant un nou concepte de cĂ mera. Una “EVIL” (Electronic Viewfinder with Interchangeable Lens) amb un sensor de tamany APS-C. I no nomĂ©s això, sino tambĂ© amb una nova montura, abandonant la Pentax K que encara utilitza en les seves DSLR’s convencionals. Reconec que no em va agradar, perquè introduir un estĂ ndard mĂ©s en el ja complicat mĂłn dels objectius em sembla una animalada. En una entrevista publicada a Digital Preview, el vicepresident de mĂ rqueting de Samsung explica vagament en què consisteix aquest -encara- projecte. Diu que els objectius no seran mĂ©s grans que els de Micro four Thirds ( M4/3); no sĂ© com ho faran els seus enginyers, però l’Ă rea sobre la qual s’hi ha de projectar la imatge Ă©s gairebĂ© el doble que en el sistema d’Olympus-Panasonic.  I que la distĂ ncia objectiu-pla focal (Flange-back) serĂ  mĂ©s gran que en el M4/3. I que el problema d’enfosquiment de les cantonades, que Ă©s inevitable quan, en òptiques no telecèntriques, el raig de llum projectat sobre els  extrems del sensor tĂ© massa inclinaciĂł, el solucionaran per software (veure grĂ fic); o sigui, que inclouran un programa que restarĂ  llum al centre de la imatge per compensar-ho. I per acabar-ho d’adobar diu que el sistema sera compatible amb les altres òptiques de montura K amb un adaptador. Calia una montura nova? En fi, a mi em sembla que Ă©s el joc dels disbarats encara que, de vegades, els pitjors invents sĂłn els que acaben triomfant (Windows, VHS etc).