El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/lluisromero
Articles
Comentaris

Sigles

Un lector em pregunta per les sigles dels objectius. Són un embolic, és veritat però intentaré explicar una mica el que sé. De sigles, n’hi ha moltes, tantes com marques, i de vegades són més màrqueting i ganes d’afegir etiquetes que no pas avantatges reals. Fan referència a l’òptica o a la mecànica de l’objectiu en qüestió.

Ã’ptica

AL, en el cas de Pentax són la primera i la última lletres d’Aspherical, asfèric, que en definitiva és un terme que es refereix als elements de l’objectiu que tenen una cara convexa a la part central i un pèl còncava a la part més exterior. Serveixen per a construir zooms petits ja que redueixen el nombre d’elements òptics necessaris. El seu inconvenient era el cost quan es fabricaven en vidre mineral, perquè el sistema de polit era molt complicat. Ara es fan de vidre orgànic (plàstic) i amb un motllo i són molt barats. També se’ls marca com ASP, ASL o ASPH.
Altres sigles son US, S-UD, ED, LD, ULD, (extra low dispersion, low dispersion, etc) i es refereixen a un vidre caríssim, molt pur que és molt utilitzat en teles de gamma alta per tal d’evitar l’aberració cromática que és més evident quant més llarg és el recorregut del raig de llum a través de les lents.
APO significa apocromàtic, un disseny que evita que la llum es difracti en els colors que la componen.
MC, SMC (super multi coated, multi coated) fa  referència al recobriment antireflectant (el color lila que s’aprecia en la superfície de les lents frontal i posterior)

Mecànica

Podem diferenciar dos grups: el que fa referència al motor  d’enfoc i al dels estabilitzadors d’imatge.
EF, en les Canon és Electronic Focus. FTM (Full Time Manual), enfoc manual permanent. USM/HSM/SSM vol dir que duu un Ultra/Hiper/Super Sonic Motor, SWD també (Supersonic Wave Drive). VR vol dir Vibration Reduction (o sigui, un estabilitzador d’imatge dins de l’objectiu). IS, image stabilizer, o sigui, el mateix. A les òptiques que l’incorporen també se’ls hauria de suposar més qualitat ja que seria un contrasentit per part del fabricant equipar amb aquesta característica un objectiu mediocre.
De sigles n’hi ha moltes més, però segurament són equivalents a alguna de les anteriors. Hem de tenir present que estem tractant d’empreses industrials majoritàriament japoneses, que van començar copiant els models alemanys i que ara es copien entre elles.