El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/lluisromero
Articles
Comentaris

HDR

Com la majoria de la gent sap, la fotografia sobre pel√≠cula va quedant restringida a un √†mbit marginal. Estudiants, artistes i altres professionals especialitzats (que solen utilitzar format gran), mantenen vives les antigues t√®cniques d’exposici√≥, revelat i positivat. I un dels arguments que encara poden esgrimir √©s la gamma din√†mica. La gamma din√†mica no √©s m√©s que la quantitat de tonalitats situades entre la llum i la ombra absolutes que un material sensible pot reprodu√Įr. I un dels problemes dels sensors CCD o CMOS actuals √©s que proporcionen una gamma molt curta respecte de la pel√≠cula tradicional.
Sembla que, un cop acabada la cursa dels megap√≠xels, els fabricants tendiran a aconseguir m√©s qualitat d’imatge i m√©s sensibilitat. Per√≤ mentre aix√≤ no arriba, una manera de millorar la gamma din√†mica √©s utilitzar v√†ries exposicions per tal de combinar-les en una sola imatge per mitj√† de l’ordinador (tamb√© es pot fer revelant varies vegades un sol RAW amb diferents ajustaments). Ras i curt, una foto fosca, una foto normal i una foto clara. Els anglosaxons ho han batejat com HDR (High Dynamic Range), o alta gamma din√†mica. Evidentment, aix√≤ comporta utilitzar un tres peus per tal que les diverses preses es puguin fer coincidir perfectament. Un altre recurs for√ßa √ļtil √©s fer servir l’anomenat bracketing (escalat autom√†tic de l’exposici√≥) que simplifica i agilitza el proc√©s de disparar. El processat posterior es pot fer manualment en Photoshop utilitzant m√†scares i capes o en altres programes espec√≠fics com Photomatix Pro, que disposa d’eines fetes a mida per processar diversos arxius i combinar-los en una sola imatge i de plugins per treballar des de Lightroom, Aperture o el mateix Photoshop . Els resultats s√≥n impactants i espectaculars. Galeria d’usuaris de Photomatix Pro.