El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/lluisromero
Articles
Comentaris

Un 25 mm f1.4 Canon (equival a un 50mm )

Un 25 mm f1.4 Canon (equival a un 50mm )

En un món tan canviant com és el del segle XXI, establir un estàndard tecnològic constitueix un repte difícil, sovint quimèric, ja que el mercat és el mercat i cada fabricant intenta establir-ne un de propi que esclafi comercialment els altres. Exemples en trobem en tots els camps de la indústria i, evidentment, la fotografia no n’és una excepció però, des de sempre, els usuaris han volgut poder fer compatibles els accessoris i aparells de marques diferents mitjançant l’ús d’adaptadors de tota mena. El que no es podien ni imaginar els creadors de la montura Micro Quatre Terços (M4/3) és que, gràcies a aquesta, les velles òptiques de cinema de 16 mm cobrarien vida un altre cop i apareixeria un nou mercat (ebay, és clar) on les cotitzacions dels mencionats objectius es dispararien fins a exorbitants quantitats (1.000 dòlars per a un zoom, per exemple). El cas és que el fenòmen ha aparegut i ja hi ha diversos adaptadors de montura bolex (també ho podeu trobar per c-mount o tv-mount) per a aquesta classe d’objectius. Cal aclarir que es perd l’enfoc automàtic, la medició a plena obertura i altres automatismes. També es pot apreciar un lleuger vinyetejat a les cantonades de la imatge, ja que el fotograma de 16 més petit que el sensor m4/3. Per altra banda, és remarcable la qualitat i sobre tot, la lluminositat, que en molts casos arriba a f2 o inclús a f0,95!. Unes obertures ara per ara inabastables per la majoria d’usuaris, inclús per a molts professionals. Deixo uns quants enllaços i imatges de les diferents combinacions que corren per la xarxa.

Proves de diferents objectius de 16 mm en una Panasonic G1

Post sobre adaptadors per a aquest tipus d’òptiques