Els refranys més usuals
27 febrer 2014 per Núria Puyuelo
En VÃctor Pà mies, a banda de ser un gran amant dels refranys, no para quiet, i els amants de llengua li ho agraïm. Després d’impulsar el 2010 una enquesta per internet per escollir quin eren els deu refranys catalans més populars, en què van participar més d’un miler de parlants, ara torna a posar tota la carn a la graella amb una altra macroenquesta per internet sobre les dites catalanes més usuals. Com l’última vegada, la implicació dels internautes és primordial perquè com més parlants hi participin més fiables seran les conclusions que se n’extreguin, i també és molt important que la responguin parlants de tot el domini català , aixà com de totes les edats. Només cal saber parlar català (tant és si s’és nadiu o no) i disposar d’uns minuts per classificar els refranys que s’hi recullen (n’hi ha 500). Al costat de cada un, cal marcar en una casella si es coneix el refrany, i en cas afirmatiu, si es fa servir. També hi ha la possibilitat d’escriure variants que hagueu sentit o utilitzat.
Jo m’hi vaig posar fa uns dies. De refranys, n’hi ha de ben populars: «sempre plou sobre mullat»; «cel rogent pluja o vent»; «hi ha més dies que llonganisses»; «qui no vulgui pols que no vagi a l’era»; «com més serem més riurem»; «qui no s’arrisca no pisca»… D’altres que no coneixia, com ara «sempre plou quan no hi ha escola»; «casa de dues portes fa de mal guardar» i «la llengua no té ossos però en trenca de ben grossos», i alguns que, tot i no ser gaire coneguts, em van semblar d’allò més divertits: «qui va amb un coix, al cap de l’any ho són tots dos»; «una mà renta l’altra i les dues la cara» o «poll revifat, pica més que cap».
També em vaig trobar altres refranys que he de reconèixer que em sonen més en castellà que en la seva versió catalana, com per exemple, «d’allò que els ulls no veuen el cor no se’n dol», «no hi ha mal que per bé no vingui» o «no hi ha més cera que la que crema».
Grà cies, VÃctor, per la iniciativa i la feinada, i també als col·laboradors del projecte: Joan Fontana (UB), José Enrique Gargallo (UB) i Xus Ugarte (UVic). Estarem atents a les conclusions de l’estudi.
Per participar-hi…
Entreu a www.refranysmesusuals.cat, descarregueu-vos l’arxiu de l’enquesta i seguiu les instruccions. Teniu temps fins a Sant Joan.