El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

El mas i la masia

Quina diferència hi ha entre un mas i una masia? Són dues paraules que sovint es fan servir com a sinònimes per designar un habitatge aïllat, enmig de conreus o boscos, però que tenen significats diferents. I una masoveria? I una casa de pagès? Fa pocs dies vaig participar en una excursió a Sant Joan de les Abadesses en què em van explicar què diferenciava cadascuna d’aquestes construccions tan nostrades.

La masia és una casa de camp gran, típica del Pirineu i Prepirineu, que es troba aïllada del poble i on viuen persones que es dediquen, bàsicament, al conreu de la terra, al bestiar i fins i tot a l’explotació dels boscos. El mas, en canvi, es refereix a tota la finca: és a dir, la masia, els conreus, els boscos, la pallissa, l’eixida, l’era, els estables… Per tant, direm que la masia és l’edifici central del mas, que inclou la resta de l’explotació agrícola, ramadera o forestal. La frase “estan arreglant la teulada de la masia de Mas Batlló” és un bon exemple de l’ús d’aquestes dues paraules. La confusió neix del fet que algunes d’aquestes masies conserven el nom de mas.

La paraula mas ja es troba recollida al segle XII, i fa referència a la relació entre els senyors i els pagesos. El mot masia apareix més tard, al segle XV, com a derivat de mas.

A banda de la masia, dins del mas encara hi pot haver una altra construcció, la masoveria, que és l’estança o la casa on viuen els masovers, que no són propietaris del mas però que en tenen cura.

Les cases de pagès, en canvi, són construccions més petites, que també estan aïllades del poble, però que no tenen l’extensió dels masos i que no generen tanta activitat agrícola ni ramadera.

Finalment, pel que fa als masos, quan d’un lloc es diu que “sembla un mas robat” significa que és un lloc molt devastat, que no és habitable. I el refrany “mas, la vida em faràs” és una frase que deia el masover quan no confiava que es podria guanyar la vida i pagar l’arrendament del mas que tenia encarregat.

 

 

(Article publicat a La República el 8 de setembre del 2018.)