El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/perecase
Articles
Comentaris

Curiós aquest nostre país, el que tenim. Tenim un rècord mundial d’atur, un espoli fiscal asfixiant i endèmic. Una política econòmica que portarà més depressió. Uns polítics en permanent crisi jugant al pim-pam-pum, pensant més en la seva pensió que en l’estratègia. Un constant tancament d’empreses, deslocalitzacions, ERO’s i concursos. Els empresaris parlant més amb advocats i jutges que amb clients o inversors. Bancs fallits i  etcètera, etcètera. Això és el “què tenim”, que dirien els Amics.

Doncs bé, aquest país (cada dia més assimilat com a regió espanyola, per cert) té una oportunitat de fer quelcom diferent. Una oportunitat que té visos de pacte amb el diable, no us negaré pas d’entrada: “illa legal” per fumadors, centre de meuques de luxe, barra lliure per blanqueig de capitals i immigració il·legal, que no s’hi parlarà català i una llarga llista de presumptes atrocitats.

En aquest país som el campió mundial d’agafar-nos-la amb paper de fumar. No m’estranya que el principal productor d’aquest producte sigui una empresa catalana…

Recordo fa uns anys que es veia malament que Eurodisney s’instal·lés a Catalunya. Els francesos encara deuen riure. Ídem per fer un IKEA a Girona. Tampoc la instal·lació de Port Aventura va ser un camí de roses. Estem instal·lats en un permanent “No a tot”: siguin infraestructures turístiques, energètiques, de comunicació, religioses, etc.

Jo ho veig més com una oportunitat. Una inversió que pot crear un nou atractiu turístic i comercial. Per alguna cosa som una potència en turisme. Penso que seria un bon complement a l’oferta actual i un gran motor econòmic. La gent podrà seguir anant a Montserrat i a Taüll si ho desitja i podrà seguir pensant que les platges de Palafrugell són les millors del món. Hem d’escoltar, veure de què es tracta i valorar-ho objectivament. Tampoc serà la fi de la crisi, per descomptat.

El govern el què ha de fer és escoltar i negociar bé. Es lògic que l’americà vulgui pagar menys o nuls impostos (com tothom, no?). No fa el mateix el Sr. Ryanair, a qui sempre se li acaben pagant les seves gràcies? El projecte té molts pretendents.

Ara bé, tan poc segurs de nosaltres mateixos en sentim com per pensar que un milionari ianqui pot convertir el nostre país mil·lenari en un Las Vegas del Baix Llobregat?