El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/planetapaisoscatalans
Articles
Comentaris

Dia 45. Fa molt que no navego en les aigües d’aquest bloc. No és gens fàcil trobar ciència-ficció i fantasia en català i a vegades, quan es troba, no es té temps per parlar-ne quan toca. He ampliat, a més, la mirada. Ara incloc dins aquest apartat una altra de les meves passions particulars: el còmic. Amb aquest nou enfocament espero publicar més sovint i recuperar l’agilitat perduda.

A Badalona, l’empresa Nautilus Comunicació i Cultura conjuntament amb l’Ajuntament de Badalona i Caixa Laietana han organitzat el 1er Premi Internacional de Còmic Ciutat de Badalona-Caixa Laietana de tires de còmic. En poc menys de tres setmanes des què es va obrir la inscripció oficial, ja han recollit més de 50 inscripcions d’arreu del món.

El concurs és una novetat respecte d’altres certàmens similars per diversos motius: primer, perquè és exclusiu de tires de còmic en blanc i negre; segon, perquè és el primer d’àmbit internacional convocat des de la futura seu del Museu Nacional del Còmic i la Il·lustració; tercer, perquè la participació i gestió del concurs es fa exclusivament per mitjans telemàtics mitjançant un programa informàtic dissenyat expressament pel certamen.

El termini per inscriure’s al concurs finalitza l’11 d’octubre i el guanyador es donarà a conèixer en un acte públic a Badalona el dia 28 del mateix mes. El Premi està adreçat a aficionats i professionals de la historieta de tot el món que siguin majors d’edat. Els participants hauran de presentar deu tires de còmic en blanc i negre que tinguin un nexe comú (els protagonistes, un argument serialitzat, un tema  recurrent) i que siguin totalment inèdites. Cadascuna de les tires pot ser autoconclusiva o poden formar en el seu conjunt una història serialitzada. L’organització admet originals en català, castellà, anglès i francès.

Hi haurà un premi únic de 3.000 euros (menys la deducció de l’IRPF) i l’obra guanyadora es publicarà en un dels diaris de Grup El Punt (El Punt o l’Avui). La tira que es publiqui en el mitjà es traduirà al català. També es publicarà un catàleg amb l’obra guanyadora -respectant les llengües originals dels participants- i una selecció d’aquelles obres que el jurat consideri interessants. Aquesta selecció també es publicarà a la xarxa.

L’objectiu dels creadors del premi, l’editora Nautilus Comunicació i Cultura, és recuperar el format primigeni d’expressió del còmic, ja que estan convençuts que, a més, per les seves condicions pot convertir-se en un suport amb moltes possibilitats de difusió en les noves tecnologies.

Donen suport a aquesta iniciativa, a banda de Caixa Laietana, l’Ajuntament de Badalona i Grup El Punt: FICOMIC, entitat organitzadora del Saló del Còmic; l’APIC, associació professional d’il·lustradors de Catalunya; la direcció general de museus de la Generalitat de Catalunya i la Plataforma pro-museu del còmic i la il·lustració a Badalona.

Les persones que vulguin participar-hi tenen fins a l’11 d’octubre per formalitzar el registre electrònic creat a tal efecte a l’adreça  http://www.nautiluscomunicacio.com/concurscomic/. La inscripció és gratuïta. En aquesta data també hauran d’haver estat enviades les obres telemàticament.

Les bases del concurs es poden consultar en català a l’adreça http://www.nautiluscomunicacio.com/2_0/wp-content/uploads/2010/07/BASES-ConcursInternacionalC%C3%B2mic20101.pdf

També s’hi pot accedir als altres idiomes i la registre en línia a partir de l’adreça http://www.nautiluscomunicacio.com/2_0/1er-premi-internacional-de-comic-ciutat-de-badalona-caixa-laietana/

Per qualsevol dubte us podeu adreçar a [email protected]