El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/tonidalmau
Articles
Comentaris

La mosca equivocada

Sant Narcís, patró dels gironins i senyor de les mosques, s’haurà posat les mans al cap en veure com a la revista científica Nature Methods, publicació mensual dedicada a les tècniques de laboratori i altres qüestions relacionades amb les ciències naturals, confonen la mosca del vinagre amb la mosca domèstica.

En el penúltim número publicat el mes de juny, hi surt un article dedicat a la Drosophila melanogaster, la famosa mosca del vinagre o de la fruita, un insecte que per les seves similituds genètiques amb els mamífers i per la seva curta vida que permet seguir amb poc temps l’evolució de diverses generacions, és emprada des de principis del segle XX com a animal d’experimentació genètica.

El problema és que a la portada d’aquesta publicació, editada pel mateix grup de la prestigiosa revista Nature, hi apareix la imatge d’una mosca comuna o domèstica (Musca domestica) extreta de l’arxiu de fotos lliures SXC, en lloc de la mosca del vinagre protagonista de l’article.

Sorprèn aquest error en un publicació científica perquè, segons ens explica Alfons Dolsa, director del Museu de les Papallones de Catalunya, hi ha notables diferències entre una i altra, sobretot la mida: “La melanogaster mesura aproximadament tres mil·límetres, mentre que la domèstica és, com a mínim, el doble. D’altra banda, la domèstica és més fosca. La melanogaster és de color groguenc clar amb el final de l’abdomen fosc (melanogaster vol dir això). El color dels ulls de la melanogaster és d’un vermell lampant. Els ulls de la domèstica són d’un color més amarronat. En fi que, per poc que ens hi fixem, no pot haver-hi cap confusió.â€

Foto 1: Portada de la revista Nature Methods amb la imatge de la mosca domèstica.

Foto 2: La mosca del vinagre. / André Karwath / Wikipedia