Salats
31 gener 2010 per Toni Dalmau
Un dels objectius en polÃtica sanità ria de la presidència espanyola de la Unió Europea és arribar a un acord entre els 27 estats membres per reduir, en un termini de quatre anys, un 16 per cent la quantitat de sal en els aliments més consumits que, en el cas de l’estat espanyol, serien els embotits, els formatges i el pa. La finalitat de la mesura és lluitar contra les malalties associades al consum excessiu de sal com la obesitat, la hipertensió i altres problemes cardiovasculars. Segons dades de l’AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentà ria i Nutrició), els 80 per cent dels ciutadans de l’estat espanyol consumeixen més sal de la recomanada (el consum mitjà és el doble del que caldria) per la qual cosa el pla per aconseguir que posem menys sal a les nostres vides sembla del tot necessari i aixà ho han entès experts dels 27 assolint un principi d’acord que s’haurà d’acabar d’enllestir el proper mes de juny a Luxemburg a la reunió de ministres europeus de Sanitat.
Per tot plegat, com escriu en El Punt Abel Mariné, professor emèrit de nutrició i bromatologia de la Facultat de Farmà cia de la Universitat de Barcelona, és poc conseqüent que en el còctel que va oferir el govern espanyol en motiu de la inauguració de la presidència espanyola de la UE hi hagués pernil, formatges, fumats i bacallà , aliments amb força sal.
Ho pot ser de cara a la imatge europea que pretén projectar el ministeri de Sanitat però, com escriu el mateix Abel Mariné, “no hi ha aliments o ingredients bons o dolents, sinó dosis adients o excessivesâ€.
Lluitar contra el consum abusiu de clorur sòdic renunciant a la degustació exquisida i única del pernil ibèric i a la seva projecció internacional seria un sacrifici que ben pocs dels que l’han provat estarien disposats a fer sense tenir el bisturà del metge apuntant directament al cor. I menys ara quan la presidenta argentina Cristina Kirchner acaba d’assegurar, amb tota l’autoritat que se li suposa i sense ser desmentida pel seu marit l’expresident Néstor, que menjar carn de porc millora la seva activitat sexual. Si ella ho diu hi haurem d’estar d’acord i, mentre la butxaca ho permeti, continuar degustant aquest bé de Déu que ens ofereix el germà porc i l’artesà perniler. Sigui on sigui, fins i tot, com es pot comprovar en el següent vÃdeo, viatjant amb moto.
[youtube]TsFKR5Q1VHA[/youtube]