El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/tonidalmau
Articles
Comentaris

Si us interessen els espais naturals i esteu a prop del Pla de l’Estany, ara és un bon moment per visitar el Clot o Platja d’Espolla, un estanyol situat al municipi de Fontcoberta. Amb les pluges de fa uns dies, l’estany de Banyoles es va omplir a vessar i una part de l’aigua va afluir, via soterrània, fins el Clot d’Espolla, una llacuna que durant bona part de l’any és seca però que en èpoques plujoses actua com a sobreeixidor de l’estany. És una ecosistema que no queda ni molt menys aïllat, sinó que desaigua cap al Fluvià mitjançant el rec d’Espolla, un canal que quan va ple salva el desnivell d’uns cent metres fins el Fluvià amb un vistós saltant, conegut com el Salt de Martís.

Situada en el pla de Melianta, a tocar del polígon industrial, la Platja d’Espolla és un espai protegit que acull una àmplia varietat d’amfibis i d’invertebrats aquàtics que tenen com a únic enemic la sequera. Degut al desnivell, els peixos del Fluvià no poden pujar fins al Clot i per a tant la fauna de la llacuna no pateix la pressió d’aquests depredadors.

L’espècie més singular que habita a la Platja d’Espolla és el Triops cancriformis, un petit crustaci d’uns 3 centímetres que és considerat com una mena de fòssil vivent ja que es té constància de la seva presència a la Terra des de fa uns 220 milions d’anys, és a dir que ja existia durant el Triàsic, el període d’aparició dels primers dinosaures.

Els triops, coneguts també com a tortuguetes, tenen tres ulls i una closca oval molt resistent. El seu cicle vital és d’uns setanta dies i s’alimenten amb plàncton vegetal però també amb detritus, larves d’insectes i amfibis i fins i tot poden practicar el canibalisme devorant-se entre ells durant la muda de la closca.

L’espècie té mascles i femelles, però aquestes darreres també es poden reproduir per partenogènesi ja que disposen d’una glàndula hermafrodita. Els ous queden dipositats en el fang i poden aguantar el fred i llargs períodes de sequera -amb els adults ja morts- fins que la llacuna torna a omplir-se d’aigua, moment en que eclosionen i reapareix la colònia de triops que, a la Platja d’Espolla, pot arribar a superar el milió d’individus.

Aquesta capacitat d’adaptació a les condicions variants i extremes del mitjà on viuen ha dotat als triops d’una gran capacitat de resistència, la qual cosa explica que alguns científics els considerin com l’espècie viva més antiga del planeta.

[youtube]JYsfVxJdxt8[/youtube]

Foto 1: La Platja d’Espolla. / Toni Dalmau
Foto2
: El Salt de Martís. / Toni Dalmau
Vídeo
: Els triops. / Rafael Balaguer