Les dones es fan sentir

S’apropa el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, aquest any més reivindicatiu que mai. Aprofitant l’avinentesa, avui parlem del paper de la dona en la música gironina dels últims anys, bàsicament pel que fa a rock, pop i altres músiques populars contemporànies. Ens podríem remuntar als temps en què Lupe Villar va ser la guitarrista d’un dels principals grups de rock del país, Sangtraït. Literalment envoltada d’homes, en la seva banda i en l’escena del rock català nascuda entre els anys vuitanta i noranta –les cantants de Bars, U-tòpics o Detectors i les coristes d’Els Pets, Les Llufes, van ser altres memorables excepcions–, la Lupe també va obrir camins en la conquesta de la igualtat com a guitarrista: en el món del rock, en general força masclista, la guitarra ha acabat convertida en un evident símbol fàl·lic. El testimoni de Lupe Villar l’ha agafat la cantautora rockera i, sobretot, excel·lent guitarrista Mireia Vilalta.

Encara es pot veure fins al 23 d’abril al Palau Robert de Barcelona l’exposició D’ones: (R)evolució de les dones en la música, “una immersió sonora i documental en l’univers musical femení dels Països Catalans”, comissariada per Helena Morén Alegret (Enderrock). La mostra inclou més de mil dones artistes, amb una bona proporció de gironines, entre elles l’escriptora Aurora Bertrana, que amb el seu violoncel va impulsar una de les primeres bandes de jazz integrades només per dones. Sense sortir de les comarques gironines –i sense afany d’exhaustivitat– podríem citar molts altres noms: Sílvia Pérez Cruz, Àngels Ortiz, Arianna Puello, Mariona Font, Rusó Sala, Mariona Aupí, Irún, Cèlia Pallí, Clara, Laia Frigolé, Tati Cervià, Lydia Torrejón, Marta Pérez, Núria Castelló (Lakaste), Montserrat Cristau, Tona Gafarot, Rosa Pou, Paula Grande, Clara Peya, Anna Pérez (Burman Flash), Nuri Mancebo (Bigblack Rhino), Isabel Ametller (Rooms), Agnès Fusté (Aquitamxé), Rita Valero, Les Anxovetes, Laia Vehí, Helena Tamayo (Sotrac), Melissa Sanley, Helena Rossich, Laura van der Haar (Xakras), Mireïa, Julia Cutler, Luján Violette, Marina Pratcorona (Crossing), Susanna del Saz, Xana Blue, Neus Mar, Anna Fonalleras i Estel Pons (Counting Off Group), Gemma Tona (The Holy Sinners), Sandra Fern, Carlota Arrey i Noa Massoutié (Macedònia), Les Síxters, Mónica Naranjo; Adriana, Marina, Raquel, Rosa i Aya (The Pepper Pots), Abril Gabriele (Minerva), Neus Aguer (Mârmara)… A totes elles, feliç dia. I que la lluita continuï, també des dels escenaris.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.