Heribert Barrera: actituds sòlides per a temps lÃquids
11 setembre 2011 per Carles Ribera
El filòsof polonès Zygmund Bauman es va treure del magà fa uns anys un concepte que ha fet fortuna de manera justa. Es tracta de la idea del temps lÃquid o, concretant-ho més, del pensament lÃquid, una metà fora immillorable per descriure i definir la inconsistència ideològica de les societats actuals, sotmeses a canvis vertiginosos, imprevistos i sovint contradictoris, als quals fa front amb un armament polÃtic i intel·lectual tan mutable, inconsistent i elà stic que resulta impossible mantenir cap coherència en els principis més enllà del pragmatisme radical i les idees bescanviables en funció de la direcció dels vents demoscòpics.
Només cal fer un cop d’ull a l’arena polÃtica de casa nostra per veure com en els últims anys les diferències de fons entre els partits no només s’han aprimat fins a nivells quasi indestriables, sinó que els canvis de rumb programà tics vénen marcats per la conjuntura i no pas per la planificació a mitjà i llarg termini. Els aparells doctrinaris es mouen a cop de realitat (una realitat actual que, per cert, venta unes guitzes terrorÃfiques), i han renunciat a construir discurs per limitar-se a a adaptar-lo a les circumstà ncies. PolÃtica a la carta, a gust del consumidor o d’allò que es creu que podria agradar al consumidor i que finalment allunya els ciutadans de la polÃtica perquè allò que necessita la gent, en el fons, són les certeses i la coherència que els falta en aquest món de desorientats.
Heribert Barrera. Punt i a part.
Aquest és l’home que més bé ha representat en els últims anys la capacitat de mantenir un rumb ideològic ferm, coherent i obstinat, a repèl de modes, conjuntures i pressions. Un tossut amb principis. Un intel·lectual amb un grapat d’idees clares i ben argumentades sobre les coses importants de la vida, una rara avis en un galliner on el relativisme i el dubte s’han imposat per la mandra de les elits ben peixades a prendre posicions, ja se sap que els estómacs plens tenen més tirada a la migdiada del pensament i a la covardia de la paraula.
Des que el mà rqueting polÃtic, per influència nord-americana, s’ha fet l’amo i senyor de l’estratègia electoral també a casa nostra, el repte per a tots els assessors de la cosa pública és trobar el polÃtic al qual l’elector compraria un cotxe de segona mà . Simpatia, populisme i hipocresia amb somriure enlluernador. El senyor Barrera no tan sols no pretenia generar aquesta confiança postissa de venedor de concessionari sinó que, posats a fer, ja decidiria ell a qui estava disposat a vendre el cotxe. Tot un personatge. L’últim republicà clà ssic: contundència educada, amabilitat severa, integritat ètica i solidesa intel·lectual. I temorós de l’immigrant, no cal amagar-ho perquè seria fer un flac favor a la seva figura, la d’un home que va ser ell mateix immigrant i que recelava més de la magnitud i desproporció del fenomen que no pas de les persones concretes que el protagonitzen.
Podem divergir de Barrera, només faltaria, però n’haurÃem de reivindicar com a mÃnim l’actitud. En un món lÃquid com el nostre les conviccions sòlides no s’enfonsen, sinó que ens ajuden a surar. (Publicat a Presència l’11 de setembre de 2011)