Quan falta només una setmana per a l’obertura de la Convenció BIO a Washington DC —cita indefugible del sector biotecnològic mundial— cal revisar quina serà la presència catalana i espanyola en aquesta trobada, que en l’edició de 2010 a Chicago va aplegar 15.000 delegats de 65 països i de 49 estats nord-americans.
Un any més, des que el 2007 la primera delegació catalana va participar a la BIO celebrada aleshores a Boston, Catalunya aporta, amb un total de 42 empreses i 17 institucions, el gruix de la delegació de l’Estat espanyol que ocupa el pavelló coordinat per l’ICEX (amb Asebio i Genoma España) i on tenen carta d’identitat pròpia les tres biorregions més actives i dinàmiques: Catalunya, el País Basc i Andalusia. Són 27 les companyies biotecnològiques catalanes que tenen estand propi al pavelló (del conjunt de 58 de tot l’Estat), mentre unes altres 15 empreses i 17 entitats del sector (centres de recerca, universitats, hospitals, parcs científics, Administració…) estaran presents a l’estand de Biocat, que un any més s’encarrega de coordinar la delegació catalana.
Algunes de les biotec catalanes, com AB-Biotics, aprofitaran la convenció BIO per presentar internacionalment nous productes (l’AB-LIFE, un ingredient funcional per reduir el colesterol, i l’AB-I3.1, un probiòtic per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb síndrome de colon irritable). Aquesta companyia, la única del sector biotec català que cotitza al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) està preparant el seu aterratge als Estats Units. Però no és l’única. Companyies com Intelligent Pharma, que el passat maig va obrir delegació a Hertfordshire, al nord de Londres (la seva segona oficina internacional, després de la Heidelberg, Alemanya), Aromics, Janus Developments o Trifermed, presents a la delegació catalana, ja han fet públics els seus plans d’obrir oficina als Estats Units properament. Moltes d’elles estan pensant en tenir aquestes delegacions a l’àrea de Boston (Massachussets), un dels pols biotecnològics més actius dels Estats Units, i ciutat que serà justament l’amfitriona de l’edició 2012 de la BIO.
L’estand de Massachussets és, precisament, enguany, davant per davant de l’estand de Catalunya, i allà tindrà lloc el Massacchussets Global Connect Partnering on ja han confirmat la seva participació diverses companyies catalanes. No hi ha dubte que l’entorn del MIT i la presència d’entitats de suport com el Massachussets Life Science Center o MassBio (Massachussets Biotechnology Council) —amb qui Biocat està treballant un acord de col·laboració— juguen a favor d’aquests possibles aterratges catalans.
Seguint amb la BIO, d’altres empreses el que van a buscar són acords per llicenciar els productes que estan desenvolupant o a identificar clients per als seus productes o els serveis especialitzats (des de tecnologies mèdiques innovadores a la bioinformàtica, entre altres àmbits). Tenim empreses treballant en nous tractaments per malalties neurodegeneratives, com l’esclerosi múltiple, l’ELA o el Parkinson; en tenim que investiguen en nous biomarcadors que permetran desenvolupar tractaments molt més focalitzats i efectius del càncer; n’hi treballant en l’àmbit del hemoderivats, dels aliments funcionals, en diagnòstic in vitro…
A través d’aquestes cròniques diàries anirem explicant què fan a la BIO i què passa en aquest dens entorn.