La vida útil del viaducte
20 abril 2012
Fa unes setmanes vam saber que, si no s’hi posa remei, el tren convencional haurà de continuar travessant Girona pel pas elevat. Una vergonya, una presa de pèl a tots els gironins… però de fet avui no volia parlar d’això, sinó d’una altra qüestió a la qual ningú no fa referència. Si pel que sembla seguirem tenint viaducte durant anys, se sap quina és la seva vida útil? Just per aquest motiu, Reagrupament va voler portar el tema al ple de l’Ajuntament de Girona i, a través del grup de la CUP i RCat, en l’apartat de precs i preguntes hi vam fer referència. I vam fer saber a l’alcalde les nostres inquietuds.
En la nostra exposició vam dir que el gener de l’any 1991, Renfe va encarregar un informe anomenat d’“inspecció i assistència tècnica” i va elaborar un projecte per reparar el viaducte de Girona, construït l’any 1973/74. El 1994 es va procedir a fer unes obres que es van dir de “manteniment” en aquest viaducte amb l’objectiu de reparar els danys que l’afectaven mitjançant l’actuació en fissures i la instal·lació de protectors. Hi havia la intenció de fer-hi un drenatge per treure’n la humitat provocada per l’aigua de la pluja, la qual –es deia a la premsa d’aleshores– podria haver afectat el formigó de la instal·lació, “amb el perill que això representaria per a la seva estabilitat”.
Gaire seguretat sobre l’estabilitat de l’obra no hi devia haver quan, el 1996, el màxim responsable de Renfe no veia clara la possible col·locació d’unes pantalles acústiques al llarg del seu recorregut perquè els experts consideraven que podrien representar un sobrepès no previst a la via, sobretot si es tenia en compte l’efecte del vent.
El 1999, el llavors alcalde, Joaquim Nadal, ja va demanar a Renfe una alternativa al viaducte, tot i que es descartava la possibilitat de fer el traçat subterrani. Nadal demanava que es fes un estudi per saber la vida útil de la infraestructura, que ja havia complert els 25 anys.
Un cop explicat això en el ple, vam adreçar tres preguntes i un prec a l’alcalde:
Si l’any 1999 Joaquim Nadal ja es preocupava per la vida útil del viaducte, quan tot just feia 25 anys que estava fet, ara que ja anem cap als 40, pensa l’Ajuntament fer algun pas per saber l’estat d’aquesta construcció?
L’equip de govern sap si l’estudi que demanava Nadal sobre l’estat del viaducte es va fer? En cas afirmatiu, se’n saben els resultats?
Té l’Ajuntament coneixement de l’estudi que va fer Renfe l’any 1991 i sap si la mateixa Renfe o Adif tenen algun informe sobre l’estat actual del viaducte?
I, finalment, el prec: és urgent que l’equip de govern, si no té dades actualitzades sobre l’estat del viaducte, encarregui un estudi per saber quina és la seva expectativa de vida útil.
Esperem la seva resposta.
(Publicat a El Punt Avui, 21-IV-2012)