Eixamplament
24 maig 2010 per Carles Ribera
No sé si a vosaltres us passa, però a mi el correu electrònic se’m col·lapsa sistemà ticament amb missatges de gent que ni conec ni em coneixen i que, per més que tingui filtres que en desviïn a cabassats cap a la safata de spam, aconsegueixen colar-se dia rere dia i m’obliguen a un exercici permanent de triatge del gra de la palla, ep, que no deixa de ser una tasca a la qual els periodistes estem obligats, però que a vegades no deixa de superar la disponibilitat professional per més hores que dediquem a la feina.
Cal força disciplina, molta paciència i uns reflexos felins per garbellar emilis amb l’objectiu de no quedar cibernèticament colgat. I si, per postres, resulta que el destinatari Ă©s de mena curiosa i tĂ© la mania, com em passa a mi, de llegir-ho tot encara que sigui en diagonal, llavors el problema s’agreuja fins a lĂmits insostenibles.
Segur que si l’empresa que em paga el sou sabĂ©s que inverteixo part de la meva jornada laboral llegint brossa, d’aquĂ a quatre dies em tallaria la connexiĂł a internet i potser altres coses fisiològicament tallables. NomĂ©s faltaria que m’enxampessin ara mateix repassant el comunicat d’un senyor que m’explica detalladament que estĂ a punt de morir en un llit d’hospital i que, des de l’ordinador portĂ til que tĂ© a la seva falda, panteixant de dolor, vol transferir la seva fortuna perquè no se la quedin els parents mĂ©s odiats i em proposa que li faciliti un nĂşmero de compte per transferir-me el dineral sencer amb a canvi del meu compromĂs verbal de donar-ho tot a beneficència. Podria haver plegat de llegir a la meitat, perquè ja sĂ© que es tracta d’una varietat d’un famosĂssim mètode d’estafa que ja ve dels antics temps del correu postal. Podria haver-lo deixat de llegir, però llavors la feina que m’hauria estalviat m’hauria impedit fer-me el tip de riure en topar la suposada identitat del sotasignat: un austrĂac que afirma dir-se Wolfgang Mozart.
Hilarant, certament, però no pas tant com el comunicat que, sota el tĂtol «Incremento del ancho de pene en un 20%», m’arriba d’una presumpta empresa de farmĂ cia que no sĂ© si vol impressionar-me, fer-me enveja o aixecar-me la camisa, a banda d’altres coses fisiològicament aixecables que em proposa eixamplar. No negarĂ© pas que aquesta «pĂldora de incremento peniano probada clĂnicamente», no pugui despertar un cert interès en segons quins mascles mĂ©s mal dotats, però val a dir que, si fos el meu cas, l’interès se m’hauria esvaĂŻt amb un rictus de dolor a la segona lĂnia del missatge, on, per una errada d’ortografia monumental, el prestigiĂłs laboratori em comunica que els resultats obtinguts sĂłn fruit «de tres anos de investigaciĂłn y de pruebas». O la missiva ha estat enviat des d’un teclat sense la lletra ñ o no vull pas ni pensar com deuen estar els propietaris dels anos.
Podria citar uns quants exemples del mateix estil, però és que resulta que amb aquest parell ja he complert el doble objectiu que m’havia marcat: arribar al final d’aquest article i demostrar als meus caps que repassar el correu escombraria tampoc és una feina tan improductiva, sinó que, ben emprat, sempre et pot solucionar un article dominical com acaba de passar ara. (Publicat a Presència, el 4/4/2010)