Terra de restaurants
18 agost 2011 per Carles Ribera
Una de les grans notĂcies d’aquest estiu ha estat el tancament d’una de les joies de la corona catalana, el restaurant El Bulli comandat pel gran Ferran AdriĂ . Ara podria dir que no he sigut a temps d’anar mai a sopar en aquest restaurant, però no ho dirĂ© perquè si no hi he anat Ă©s, d’entrada, perquè no hi he trucat mai per reservar taula ni per fer-me convidar. No he trobat mai el moment de gastar-me uns calerons que sempre he considerat que estaven mĂ©s ben invertits en alguna altra experiència sensorial. Admeto que AdriĂ Ă©s un geni, que el Bulli ha estat un temple de la gastronomia i que la promociĂł que ha fet del nostre paĂs Ă©s excepcional i meritòria. Però, poètica a banda, la prosa em diu que un Ă pat per segons quin preu no m’acaba de convèncer. I això que per un preu similar he sopat al Celler de Can Roca i n’he sortit convençudĂssim, tant de l’indret, com del menjar, com, especialment, de la gran amabilitat i senzillesa gens fingida dels germans Roca, al restaurant dels pares dels quals, per cert, un servidor havia anat a menjar canelons i pollastre rostit alguns dissabtes d’infantesa.
Valor a banda, sempre he pensat que la bona cuina tĂ© un problema difĂcilment resoluble respecte no pas de la relaciĂł entre la qualitat i el preu sinĂł comparativament amb altres disciplines artĂstiques. PosarĂ© un exemple: la mateixa setmana que El Bulli servia l’últim sopar davant d’un apostolat que superava per no gaire la dotzena de comensals, vaig visitar l’exposiciĂł temporal Devorar ParĂs, que tĂ© en marxa el Museu Picasso de Barcelona. Durant una hora llarga vaig poder contemplar embadalit i meravellat algunes obres mestres de la pintura universal, a tocar del nas. BĂ©, a tocar ben bĂ© del nas no perquè haurien saltat les alarmes. Però ja m’enteneu. L’entrada em va costar sis euros. Aquell mateix dia, en una llibreria em vaig firar una novel·la extraordinĂ ria, Un bon partit, de Vikram Seth, que em va costar vint-i-quatre euros en ediciĂł de butxaca: mil set-centes pĂ gines extraordinĂ ries. La podrĂ© llegir, a mĂ©s, tantes vegades com vulgui. Podria continuar amb la pel·lĂcula del vespre a la televisiĂł, etcètera, etcètera, etcètera. Comparativament, el plaer que resulta d’anar a un museu, veure una pel·lĂcula o llegir un llibre Ă©s tan o mĂ©s intens per un preu molt mĂ©s assequible. La cuina, dissortadament, tĂ© un problema de competitivitat irresoluble, que no la convertirĂ mai en un fenomen cultural de masses. S’hi sumen diversos factors, començant pels preus dels productes utilitzats, que fan impossible una rebaixa substancial de les cartes. S’hi afegeix, a mĂ©s, que comparativament un restaurant dolent Ă©s tambĂ© massa car. No es pot menjar una trista pizza per menys de vint euros gairebĂ© enlloc, si hi comptes la beguda, el cobert i el cafè. Això sĂ que Ă©s imperdonable.
AlgĂş em podrĂ dir que faig trampa. Que, per exemple, tenir un Picasso a la paret del menjador Ă©s inabastable. I que contractar la Filharmònica de BerlĂn perquè et vingui a tocar a casa la cinquena de Mahler Ă©s impossible. El menjar d’El Bulli, d’acord, tothom se l’enduia posat. Però, un cop a casa, tard o d’hora acaba marxant aigĂĽes avall. (Publicat a Presència el 14 d’agost de 2011)