Xiular l’himne
13 juny 2012 per Carles Ribera
Que algĂş a Espanya s’hagi plantejat castigar tots aquells que xiulem l’himne de la seva naciĂł resulta força pintoresc. Prohibir xiular un himne que, d’entrada, no es pot cantar per la senzilla raĂł que no tĂ© lletra, en realitat Ă©s una arma repressiva de doble tall. Què de doble tall, Ă©s un bumerang que es pot girar en contra dels mĂ©s espanyolĂssims adoradors dela refotuda Marcha real.
Imaginem que haguĂ©s prosperat la llei contra els xiuladors (o se n’hauria de dir xiulants? O xiulaires? I què me’n dieu de xiulistes?). Jo ja veig una parella de la GuĂ rdia Civil entrant en un domicili particular de, posem per cas, AlcorcĂłn, a emmanillar un senyor que es dutxava tot xiulant la musiqueta. DesprĂ©s ja es demostraria que ho feia no pas per protestar, sinĂł per patriotisme subconscient. Però d’entrada ja tindrien un bon sidral jurĂdic (marrĂłn, que en diuen ells), perquè haurien de citar a declarar dona i fills i sogra i veĂŻns per certificar que el senyor d’AlcorcĂłn no pretenia pas atemptar contra les essències pĂ tries sinĂł justament al contrari. I si el detingut no fos d’AlcorcĂłn sinĂł un espanyol resident a Catalunya encara faria de mĂ©s mal resoldre. Per mĂ©s que declaressin la dĂłna i les criatures i el veĂŻnat en pes, la justĂcia espanyola poc es creuria pas que un ciutadĂ de Catalunya xiula l’himne espanyol per aficiĂł i no pas per tocar els pebrots.
En fi, que l’articulat de la normativa hauria de ser tan primmirat amb la casuĂstica, diferenciant clarament el xiulet crĂtic del xiulet fervorĂłs, que val mĂ©s que don Mariano es dediqui a coses mĂ©s urgents com ara el rescat. I si no es pot dir cantant, que Ă©s un rescat, li ho direm xiulant. (Article publicat a El Punt Avui el 13 de juny de 2012)