El planeta del senyor Lara
29 setembre 2012 per Carles Ribera
El senyor JosĂ© Manuel Lara, president del Grupo Planeta, va afirmar ahir en una entrevista que si Catalunya algun dia arriba a ser independent s’endurĂ el seu empori empresarial a un altre paĂs. Va dir: “No hi ha cap negoci editorial que tingui la seu en un paĂs estranger que parla un altre idioma. És absurd.” Lara Ă©s un personatge influent i poderĂłs i ha demostrat una solvència empresarial encomiable. Un ciutadĂ exemplar que va rebre, l’any 2007, una merescuda Creu de Sant Jordi.
Potser perquè tĂ© tantes coses al cap, al senyor Lara, propietari tambĂ© del prestigiĂłs diari nacionalista La RazĂłn, li ha passat per alt que sota el paraigua de Planeta hi ha segells com ara Edicions 62, Pòrtic, Proa, Columna i Destino, que fabriquen i venen llibres magnĂfics en aquesta altra llengua diferent del castellĂ que, segons diu ell, li impediria quedar-se.
Potser tambĂ© perquè tĂ© tantes coses al cap, el senyor Lara no ha sabut mai que d’editorials en paĂŻsos estrangers que parlen un altre idioma n’hi ha hagut unes quantes: L’AgrupaciĂł d’Ajut a la Cultura Catalana, a l’Argentina. La Biblioteca Catalana, fundada a Mèxic per Bartomeu Costa-Amic. TambĂ© a Mèxic, la col·lecciĂł Catalonia d’Avel·lĂ ArtĂs Balaguer. O l’editorial El Pi de les Tres Branques, impulsada a Xile per Joan Oliver i Xavier Benguerel. Potser no caldria que marxĂ©s, el senyor Lara, perquè amb segons quines opinions demostra que ja viu en un altre planeta. Però si se’n va, sĂ piga que ho farĂ perquè ho decidirĂ ell, no pas com els catalans que van fundar editorials en paĂŻsos amb altres llengĂĽes perquè del seu en van haver de sortir per cames. (Article publicat a El Punt Avui el 29 de setembre de 2012)