El castellĂ com a arma electoral catalanista
14 octubre 2012 per Carles Ribera
Hi ha pocs partits al mĂłn que puguin presumir d’haver convertit un acte de ceguesa partidista en un servei a la pĂ tria. ERC n’és un exemple clar, amb l’entronitzaciĂł del Molt Honorable JosĂ© Montilla ara fa uns anys, la clau de la història recent d’aquest paĂs. El segon tripartit va posar a prova les costures de la Catalunya autònoma i les costures van petar demostrant que l’hora dels partits pont amb Espanya ha passat. Com a independentista, vaig ser un fervent defensor del segon tripartit pel motiu exposat, el del mal necessari, però, sobretot, perquè tenia l’avantatge de no ser dirigent ni militant d’Esquerra, ja que des del punt de vista partidista aquell invent va ser un error estratègic clamorĂłs fonamentat en el cĂ lcul que suposava que el nou vot que incorporaria l’acostament a la Catalunya espanyola seria superior a la deserciĂł de votants tradicionals. ERC va decidir contra l’opiniĂł dels seus votants. Els resultats ja els sabem.
Oriol Junqueras ha estabilitzat la nau republicana. Calmades les aigĂĽes, com si tanta calma no poguĂ©s ser, ens ha sortit amb un estirabot castellanòfil. Conec de primera mĂ els arguments de Junqueras i puc entendre les seves motivacions. Hi ha un miliĂł llarg, llarguĂssim, de ciutadans als encontorns urbans de Barcelona (i el poble del qual ell Ă©s alcalde n’és un exemple) on el castellĂ Ă©s llengua quasi Ăşnica. No pretenc pas negar l’evidència, la força demogrĂ fica del castellĂ a casa nostra. En una Catalunya independent l’espanyol haurĂ de tenir un paper en consonĂ ncia amb la seva presència; sense perdre de vista que l’arrelament d’aquest idioma no ha estat pas un simple fenomen demogrĂ fic. Cal debat sobre el plurilingĂĽisme. Cal ara, però?
Des del punt de vista d’Esquerra, la direcciĂł del partit dispara novament a la lĂnia de flotaciĂł dels seus fonaments ideològics, com va passar amb el cas Montilla. Dubto que els vots que pretĂ©n esgarrapar amb aquest discurs compensin els que pot perdre, o no recuperar, del seu entorn electoral natural. Junqueras, aquest cop, juga amb un trumfo: els seus brillants predecessors li han deixat el llistĂł tan baix que el pitjor resultat serĂ superior a l’actual. L’empenta de Mas, d’altra banda, pot ajudar a justificar una pujada republicana que es quedĂ©s a mig camĂ dels millors resultats.
Tanmateix, el problema real d’aquesta aposta lingĂĽĂstica Ă©s que, al marge del dubtĂłs rèdit electoral per a ERC, tambĂ© resulta una temeritat en clau de paĂs. Si tot plegat culmina amb la independència, rai. Segur que ens entendrem. Però, i si hem de continuar formant part d’Espanya? No Ă©s desitjable, però seria suĂŻcida no preveure aquest escenari com a possible. En una Catalunya autònoma, com defensarĂem el catalĂ de l’ofensiva d’un estat enemic si des del propi catalanisme estem donant avui els arguments de la legitimitat polĂtica del castellĂ ? Catalunya Ă©s molt mĂ©s que el catalĂ . Però el catalĂ no estĂ en condicions de ser menys del que Ă©s ara si volem que ens sobrevisqui. Amb aquest gest d’oportunisme electoralista algĂş estĂ posant el carro davant dels bous. O, millor dit, sembrant de mines la nostra pròpia rereguarda. (Publicat a Presència el 14 d’octubre de 2014)