Joan Sales, l’editor
2 desembre 2012 per Carles Ribera
Aquest article que teniu a les mans, benvolguts lectors, difereix ben poc d’allò que han teclejat els dits al dictat d’un cervell avesat a la redacciĂł freqĂĽent de textos periodĂstics, en aquest cas d’opiniĂł recreativa. Un cop enllestit, un corrector diligent hi ha fet una repassada estrictament tècnica, no pas d’estil, i aquĂ teniu el resultat. Del pensat al fet, sense gairebĂ© intermediaciĂł.
El periodista és un individu amb certa vocació literà ria, més o menys pretensiosa i sobretot compulsiva, al qual les circumstà ncies obliguen a treballar rà pid i bé. Si la necessitat l’impel·leix haver d’escollir entre rà pid i bé, el periodista opta indefectiblement per la velocitat; l’excel·lència, quan compareix, és una simple inèrcia de la veterania o una pura casualitat.
Amb la literatura no periodĂstica les coses resulten força diferents. Tots els que conservem el decreixent hĂ bit de la lectura solem tenir predilecciĂł per un o altre autor. És remarcable que d’entre els personatges pĂşblics tocats pel sentiment d’admiraciĂł social hi hagi sempre un parell o tres de literats. És un sĂmptoma de bona salut social. Tanmateix, el lector hauria de ser conscient que, generalment, al darrere d’un bon llibre hi ha la mĂ d’un bon editor o d’un bon traductor. En alguns casos, l’un desprĂ©s de l’altre.
L’editor és el mirall que tot escriptor necessita. És una persona que, a diferència de l’autor, sap més sobre lectors que sobre literatura. És capaç de detectar un bon llibre entre un garbuix de genialitat mal ordenada. Disposa dels recursos per convertir en interessant un text prescindible. Té prou habilitat per no tocar ni una coma d’una obra mestra, o de posar-ne les que convingui per transformar un bon mecanoscrit en un text memorable. Si és molt i molt eficient, ho fa passar com a mèrit de l’autor, amb unes manyagues intel·lectuals que arriben a convèncer el mateix novel·lista de la seva capacitat de reescriptura.
S’ha escrit molt sobre escriptors; molt poc, o molt menys, sobre editors. El segell Acontravent acaba de publicar un petit volum que ajuda a retallar les distĂ ncies. És Joan Sales, la ploma contra el silenci, de la gironina Marta Pasqual. Una incursiĂł interessantĂssima en la feina, reflexions i intercanvis epistolars d’un dels editors per excel·lència de les lletres catalanes, alhora creador de la magistral Incerta glòria. Tot un personatge. Principis ferms, criteri lĂşcid, opiniĂł demolidora. Un senyor que afirmava que «l’home ha inventat el llenguatge per expressar idees, i no per matar el temps», convençut que el millor estil Ă©s el que no es nota i que el principal esforç que han de fer els escriptors en catalĂ Ă©s mirar de ser llegits perquè els seus llibres siguin interessants, i no nomĂ©s perquè sĂłn en catalĂ ; lligar qualitat i comercialitat. El nombre d’artistes que encara avui omplen paper impermeables a aquesta mĂ xima Ă©s incomptable. Intentar no ser un d’aquests Ă©s aconseguir, benvolguts lectors, que algĂş mĂ©s que el sofert corrector en exercici del seu deure professional hagi arribat fins al punt que ve a continuaciĂł. La setmana vinent tornarem a intentar-ho. (Article publicat a Presència el 2 de desembre de 2012)