Aigua per fumada
13 octubre 2013 per Carles Ribera
Els paisatges urbans tenen una mutabilitat imperceptible però constant. NomĂ©s cal parar una mica d’atenciĂł mentre es camina pel carrer, anant i tornant de la feina, o realitzant aquell exercici tan saludable per a la ment que es diu badar, i comprovar com, amb el pas del temps, a les ciutats es van produint petites mudances epidèrmiques que, això no obstant, no afecten pas nomĂ©s la percepciĂł visual, sinĂł que ens donen pistes del desenvolupament del col·lectiu humĂ que hi viu i hi transita. Fins fa quatre o cinc anys hi havia una saturaciĂł de baixos comercials amb rètols pretensiosos d’entitats bancĂ ries, caixes grans, caixes petites, caixes amb Ănfules, bancs aparentment solvents i bancassos poderosos que semblaven el corn de l’abundĂ ncia en forma d’oficina sucursal. De sobte, catacrac. En pocs mesos es va produir una fulgurant substituciĂł dels taulells de concessiĂł d’hipoteques a dojo per locals buits amb rètols indicant la disponibilitat per a lloguer o venda. Paral·lelament a la caiguda de l’imperi financer van començar a emergir uns modestos establiments que, amb lletres de colors llampants a les façanes, anunciaven la disposiciĂł a comprar or. Alguns d’aquests voltors a la recerca de les joies de la besĂ via s’han anat instal·lant, curiosament, en locals abandonats per entitats d’estalvi vingudes a menys, o vingudes a res.
Han passat un parell d’anys mĂ©s i ara surten com bolets uns negocis que, en règim de franquĂcia, comercialitzen cigarretes electròniques. Alguns models, mĂ©s que en cigarretes fan pensar en un bolĂgraf o un termòmetre de mercuri dels d’abans.
Els e-cigars serveixen per matar les ganes de fumar tot aspirant vapor d’aigua. O sigui, fumant d’una altra manera, perquè de fum, que Ă©s el mot que conforma l’arrel del verb fumar, n’emeten. Els pneumòlegs, i molt especialment els fabricants de tabac, ja han alertat dels riscos de pipar aquestes andròmines perquè encara no hi ha proves mèdiques fiables. La veritat Ă©s que cada dia que passa se’n veuen mĂ©s. No sĂ© si servirĂ perquè la gent deixi de fumar tabac, o perquè la gent que no fumava s’hi aficioni, ja se sap que l’esnobisme Ă©s un vici addictiu a totes les novetats. Prop de casa ha obert un d’aquests estancs postmoderns. És just on fa un parell d’anys va tancar l’oficina d’una caixa. SĂmptoma d’alguna cosa, o simple casualitat? (PĂşblicat a Presència el 13 d’octubre de 2013)