Sant Jordi Cañas, mà rtir
28 abril 2014 per Carles Ribera
La qualitat democrà tica general ha arribat a uns nivells de candidesa tan considerables que molts ciutadans de bona fe que valoren l’honestedat en la polÃtica consideren que la renúncia de Jordi Cañas a l’acta de diputat és una actitud que no només l’honora a ell, sinó que hauria de fer caure la cara de vergonya als altres parlamentaris imputats que han decidit conservar l’escó fins que hi hagi un veredicte judicial ferm. D’entrada, el senyor Cañas acaba de constatar que la democrà cia puritana sempre acaba sent vÃctima de la seva pròpia intransigència i, si no, que ho preguntin a Robespierre l’incorruptible, que va culminar la seva carrera de rectitud tastant la seva pròpia medicina, que tenia forma de fulla d’afaitar gegant.
La immunitat parlamentà ria és una de les garanties de funcionament de la democrà cia representativa, la que impedeix, o atenua, perquè ja veiem que costa, la judicialització crònica de la polÃtica. Evita, o dissuadeix, la temptació d’orquestrar muntatges judicials per treure’s de sobre polÃtics incòmodes amb relativa facilitat, i no només actua en defensa del cà rrec electe, sinó de l’elector. Perquè si un polÃtic deixa l’escó convençut de la seva innocència, quan sigui declarat innocent no li serà possible ser restituït com a parlamentari i, per tant, no podrà representar legÃtimament els que van votar la llista en què figurava. Un doble greuge.
És indiscutible, i comprensible, que la xacra de la corrupció està posant fi a la paciència general, i que imposa una tendència, atiada pel populisme, a considerar la polÃtica un niu de xoriços i un cau de lladres. Anem amb compte amb el tir al polÃtic perquè el remei pot resultar pitjor que la malaltia. No sé si és preferible tenir algun corrupte assegut al Parlament més temps del compte, fins que sigui condemnat als tribunals, que no pas veure, i no em refereixo a Cañas, expulsar innocents vÃctimes de campanyes d’intoxicació. (Publicat a El Punt Avui el 28 d’abril de 2014)