La Catalunya municipal, lliure
27 abril 2015 per Carles Ribera
Els canvis polÃtics més profunds i duradors no solen ser pas fruit d’un tall conjuntural, d’una sacsejada sobtada, sinó que normalment estan fonamentats en moviments tectònics de fons que van consolidant el canvi. El procés cap a la independència de Catalunya n’és una prova. És indiscutible que en aquests últims tres anys hi ha hagut una acceleració rupturista. Aquest canvi de ritme, però, no ha estat pas provocat per la creació sobtada de lÃders medià tics fabricats o propulsats en tertúlies de mà xima audiència de cadenes de grans magnats afins al procés. Contrà riament, ha estat una evolució de pluja fina, de canvis progressius en els corrents freà tics de la cultura polÃtica. L’independentisme com a eix central és el resultat de molts anys de presa de consciència ciutadana, un moviment de baix cap a dalt que ha anat impregnant la polÃtica oficial.
Només cal mirar, per exemple, el mapa municipal. No cal esperar fins al 24-M per veure, analitzant les candidatures presentades, que el mapa polÃtic d’aquà no s’assembla en res a l’espanyol. A la majoria del paÃs, la dialèctica de confrontació ja ha deixat de ser entre Espanya i Catalunya. La disputa és entre partits netament sobiranistes que s’hi juguen l’espai. Fins i tot en les grans ciutats de la corona de Barcelona, on aquesta hegemonia està més disputada, hi pot haver sorpreses i, si no n’hi ha més, serà pel fenomen Ciutadans o Colau, els últims tallafocs d’Espanya, que fan poca cosa més que fragmentar el vot unionista.
La independència pot estar més o menys a prop, però té un grau d’inevitabilitat considerable. PolÃticament, Catalunya ja ha deixat de ser Espanya, una Espanya que avui només (i no és pas un només menor) està connectada a aquest paÃs per televisió. Ara falta trobar el moment per adaptar el marc jurÃdic a la realitat polÃtica. Serà més tard o més d’hora, el 27-S, o el 2019; Ciutadans i Podem i l’Estat causaran més o menys contratemps, però la marxa enrere ja no és una possibilitat plausible perquè, mirant al territori, no hi ha prou terreny per clavar els frens. (Publicat a El Punt Avui el 27 d’abril de 2015)