Les esquerres i els altres
16 novembre 2018 per Carles Ribera
Les propostes d’unitat d’acciĂł a Europa suggerides per un sector del republicanisme han estat contestades aquesta setmana de manera lapidĂ ria per Joan TardĂ : “Les esquerres han d’anar amb les esquerres i els altres, amb els altres.” No puc estar mĂ©s d’acord amb l’estimat polĂtic del Baix Llobregat. Si les conviccions encara sĂłn un valor en aquest mĂłn inestable, Ă©s indiscutible que els programes d’esquerres sĂłn teòricament incompatibles amb, fent servir l’elaborada terminologia de TardĂ , “els altres”.
Tractant-se de Catalunya, però, quan es passa de la teoria a la prĂ ctica sorgeixen alguns problemes d’Ăndole prĂ ctica. Per aplicar polĂtiques d’esquerres cal un govern que, d’entrada, controli els recursos. Catalunya tĂ© una capacitat nul·la de fer polĂtica, ni d’esquerres ni de dretes, perquè no disposa del control de les finances pĂşbliques. Em pensava que desprĂ©s de quaranta anys de dèficit fiscal, una dècada de mobilitzaciĂł, l’experiència de Junts pel SĂ i un any llarg de repressiĂł a dreta i esquerra, el concepte ja estava interioritzat. Veig que som al punt de partida.
Mentre l’esquerra independentista prioritzi les esquerres espanyoles, la solidesa ideològica de qualsevol d’aquests projectes serĂ inversament proporcional a les possibilitats de l’aplicaciĂł prĂ ctica. Per plantejar polĂtiques de progrĂ©s a casa nostra Ă©s imprescindible comptar amb l’esquerra i amb “els altres” fins a aconseguir el control de la situaciĂł. No gosaria definir els contorns ideològics d’aquests “els altres” amb mĂ©s precisiĂł que TardĂ . Ara bĂ©, sovint el progressisme depèn de sumar equivocats que saben on volen anar a aquells carregats de raĂł que no es mouen de lloc. (Publicat a La RepĂşblica el 16 de novembre de 2018)