La resposta Ă©s a la farmaciola
20 abril 2012 per Carles Ribera
La medicina receptada pel ministeri per racionalitzar la sanitat Ă©s un xarop mĂ©s amargant del compte, i la propina que hi afegirĂ la Generalitat carrega de raĂł tots aquells convençuts del fet que amb un estat, el catalĂ , ja en farĂem prou, perquè si n’hem de tenir dos la broma ens surt molt cara. I que ara el senyor Millo del PP digui que caldria suprimir l’euro per recepta catalĂ Ă©s com si deixes diners algĂş, desprĂ©s resulta que no et vol tornar els diners i a sobre et diu que no gosis buscar altres ingressos per fer quadrar els nĂşmeros. Quina barra.
En el tema del copagament, de moment hem escoltat els automatismes dels polĂtics, que tiren per inèrcia de les ortodòxies respectives. Alguns, a mĂ©s, semblen ignorar que els medicaments fins ara tampoc eren totalment gratuĂŻts, la qual cosa denota una certa dosi de mala fe o una salut tan envejable que no els porta mai a la farmĂ cia.
En definitiva, les mesures seran efectives si, d’entrada, no castiguen els que ja tenen dificultats (i, entre altres coses, no poden prendre’s un cafè sempre que volen) i, tambĂ©, si ens ajuden a canviar els hĂ bits a tots. Com que els balls de nĂşmeros em generen mal de cap i no voldria pas contribuir al consum d’analgèsics, he intentat trobar una fĂłrmula didĂ ctica per entendre si el copagament Ă©s una mesura plausible. L’experiment el podeu fer tots a casa vostra. Obriu la farmaciola. Quantes capses de fĂ rmacs hi teniu? Quants de caducats desprĂ©s d’haver-ne pres un parell de pĂndoles a tot estirar. Quants que ni tan sols recordĂ veu que hi eren? Hi ha molt a debatre sobre copagament farmacèutic, però bona part de la resposta Ă©s a la nostra farmaciola. (Publicat a El Punt Avui el 20 d’abril de 2012)