Barcelona 92, Barcelona 14
22 juliol 2012 per Carles Ribera
Barcelona celebra enguany el vintè aniversari de l’esdeveniment que la va ressituar en el panorama internacional. Durant dècades, la capital de Catalunya prĂ cticament nomĂ©s havia figurat al mapa marcada en els plĂ nols de l’aviaciĂł italiana que l’havia bombardejada durant la Guerra Civil. La celebraciĂł dels Jocs OlĂmpics de l’any 1992 va marcar un punt d’inflexiĂł, un pas endavant, un salt cap a la modernitat que va potenciar una marca que encara avui dĂłna uns rèdits incalculables no nomĂ©s a la ciutat sinĂł a tot el paĂs.
L’estratègia, com tots sabem, va funcionar molt bĂ© un cop i prou. Es va voler tirar de veta del model, seguir el mateix patrĂł, però ja es va veure que ni el Fòrum de les Cultures, o l’estrambòtica proposta d’uns jocs d’hivern, no van aconseguir renovar l’impuls d’una ciutat que, sense dir que estĂ esmorteĂŻda, podrĂem convenir que no li aniria pas malament una nova empenta.
Tenim sort, perquè la conjuntura torna a ser favorable per tal que el Cap i Casal refulgeixi encara mĂ©s. Barcelona tĂ© avui una cita amb la història que la podria instal·lar definitivament al costat de capitals com Amsterdam, Oslo, Estocolm, DublĂn, Roma o Madrid, mĂ©s enllĂ de competir-hi en les guies de destinacions turĂstiques o de negocis. Per al nou projecte revulsiu, Barcelona compta amb un nombre d’adherits que supera de bon tros aquella xifra de voluntaris olĂmpics que en el seu moment es va considerar massiva. Ara els voluntaris som el 51 per cent dels catalans, i cada cop som mĂ©s. L’aposta de fa dues dècades va ser la capitalitat olĂmpica. L’aposta d’ara ha de ser la capitalitat d’un estat. El repte definitiu. I si pot ser al 2013 no esperem al 2014. (Publicat a El Punt Avui el 23 de juliol de 2012)