El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Catalunya, terra d’acollida i de confluència des de temps immemorials, acumula una riquesa gastronòmica fabulosa que s’ha anat sedimentant grĂ cies a aportacions de diversos pobles que han vingut a raure a casa nostra de pas o per quedar-se. La majoria de plats de l’anomenada cuina tradicional incorporen ingredients que quan el paĂ­s va nĂ©ixer ni tan sols es coneixien per aquests verals. Tot aquest patrimoni gormand ha anat omplint el rebost de manera natural i pacĂ­fica, i si no ha estat pacĂ­fica les baralles no han sigut pas als fogons. NingĂş ens ha prohibit legalment menjar escudella i carn d’olla, o seques amb botifarra, escalivada, pa amb tomĂ quet, tripa i pota, bull negre o coca de llardons; com a mĂ xim ens ho ha desaconsellat algun metge. És cert que a les nostres llars s’hi combinen menges i gustos d’arreu del mĂłn. Però, tot i la dura competència del fast food i d’algunes modes mĂ©s o menys consolidades com ara la pizza, el gaspatxo o el kebab, tenim un perfil culinari definit i identificable. Gastronomia catalana no Ă©s pas tota la gastronomia que es fa a Catalunya. Per això en molts restaurants d’aquĂ­ s’especifica que serveixen cuina grega, libanesa o marroquina, fins i tot quan els cuiners sĂłn catalans de soca-rel. I ni sĂłn pitjors cuiners, ni menys catalans, per fer gastronomia d’una altra banda. Amb la resta de la cultura no passa el mateix. Ara estĂ  de moda considerar que qualsevol acte cultural executat dins del territori nacional Ă©s cultura catalana. Fins i tot escriure en una llengua que si la trobem fins a la sopa Ă©s perquè a molts ens ha estat imposada durant 300 anys. Ja ho sabeu doncs. Un restaurant japonès, sobretot si Ă©s regentat per catalans, Ă©s gastronomia catalana. Que us quedi clar. (Publicat a El Punt Avui el 19 d’agost de 2012)