La bellesa dels lletjos
18 maig 2009 per Carles Ribera
Una amiga meva que Ă©s especialista a abocar aigua al vi en situacions d’eufòria desfermada o optimisme insubornable, em comentava l’altre dia, tot buidant un EmpordĂ negre de batalla per fer passar el pa amb tomata al final del Chelsea-Barça de gloriĂłs record, que el conjunt blaugrana pot ser un equip fantĂ stic, meravellĂłs i acreditar tots els qualificatius positius que s’hi vulguin afegir, però en canvi, analitzats un per un, els jugadors sĂłn francament lletjos. No pas d’aquells tipus d’homes que fan por, de lletjor intimidatòria i virilitat sense polir, que en el fons desperta un cert atractiu salvatge. No, no, els jugadors del Barça, segons ella, exhibeixen uns rostres insĂpids, anodins, perfectament oblidables, que la mĂ xima sensaciĂł emocional que arriben a generar Ă©s mĂ©s pròxima a la hilaritat o la compassiĂł que no pas a la lascĂvia. L’afirmaciĂł taxativa de la meva amiga va acompanyada d’uns quants noms que, certament, no deixen gaire marge de dubte: Leo Messi, Dani Alves, YayĂ TourĂ©, Carles Puyol. «El 2 a 6 de Madrid va estar molt bĂ© –em diu–, però s’ha de reconèixer que els del Madrid tenien jugadors molt mĂ©s guapos.»
Ja se sap que amb això de la bellesa tot sĂłn gustos, i fins i tot segur que d’entre tota l’aficiĂł blaugrana en trobarĂem alguna, o algun, que considera Keita irresistiblement atractiu. D’entrada, l’observaciĂł estètica de la meva amiga em fa reflexionar sobre els diferents nivells de lectura que pot tenir un mateix fragment de realitat. Uns ens fixem en la bellesa del joc, o en l’efectivitat; altres centren la seva atenciĂł en la morfologia dels contendents. Depenent d’un o altre punt de vista la victòria, curiosament, es decanta cap a bĂ ndols diferents. Per sort, l’aspecte fĂsic dels integrants d’un equip no suma ni resta punts en cap competiciĂł de caire purament futbolĂstic.
L’altra conclusiĂł que n’extrec, de tot plegat, Ă©s que per triomfar a la vida no cal ser guapo (visca, encara tinc possibilitats d’arribar a ser algĂş important!), potser deixant de banda els concursos de bellesa i les llistes electorals del partit del senyor Berlusconi. Sigui com sigui, sempre s’ha dit que una persona lletja ha d’esforçar-se el doble per obtenir el mateix reconeixement que una de bon veure i/o de bon tocar. En el mĂłn de la mitologia actual, de totes maneres, la majoria de pòsters que decoren habitacions d’adolescents d’un i altre sexe no sempre han tingut en compte el fĂsic, especialment en el cas de l’esport. SĂ que Ă©s indiscutible la tendència a adorar la bellesa. Però no Ă©s menys cert que tots, i totes, hem venerat mĂ©s d’un lleig (i no tantes lletges, tambĂ© Ă©s veritat) sostinguts amb xinxetes a les parets de les nostres habitacions de mainada i adolescents. Repassem-ho mentalment i hi trobarem futbolistes rabassuts, jugadors de bĂ squet desmanyotats, corredors de fĂłrmula 1 amb rostres desfigurats o cantants de rock amb figures demacrades, ulls injectats o rastes llefiscoses. La Història la capitalitzen els guapos, però generalment l’escriuen els lletjos. I els jugadors del Barça, aquests lletjots meravellosos, n’estan redactant, ho guanyin o no ho guanyin tot, un capĂtol imprescindible.