AENA go home!

AENA no posarà les seves mans sobre l’aeroport d’Alguaire. És la primera esquerda que li surt a la centralista trama aeroportuària que governa l’Estat. AENA go home. La Generalitat acaba de convocar el concurs perquè una empresa privada gestioni el que serà el seu primer aeroport internacional.

El cas recorda a TV3. Enlloc de quedar-se amb una sucursal regional de TVE, la Generalitat va tirar pel dret i va muntar la seva pròpia televisió per dotar-la d’una ambició nacional. Aquella ambició va arribar a la seva plenitud televisiva el dia que JR, amb aquella cara de pomes agres tan celebrada, li va dir a la Suellen que era un pendó. Ara, a Alguaire, falta saber qui serà el Dallas de l’aeroport de Lleida, la companyia capaç de connectar Lleida amb altres ciutats d’Europa i de permetre que els nostres joves puguin anar a Dublin o Amsterdam a fer el pendó sense haver de passar pel Prat.

És clar que ha de servir per a moltes altres coses. Fa unes setmanes l’admirat Manuel Cuyàs escrivia que Menorca s’ha tornat un lloc impossible perquè hi trobes tothom i és com si no haguessis sortit de casa. L’illa és molt atractiva perquè s’ha conservat tal com era mentre que les altres eren devastades a cop de desarrollismo i discoteca hortera. A les terres de Lleida li passa el mateix, la ruta cap a la modernitat va ser lenta, tortuosa, i s’hi va arribar fora d’hores, de manera que s’han conservat impecables els secans interminables de l’Urgell, els canals de la plana, les cabanes de volta de les Garrigues, les muntanyes del Pallars, l’aridesa de la Franja, tot ha quedat més o menys verge per qui vulgui descobrir-ho i disfrutar-ho, sentir-se de nou com a casa. A les terres de Lleida només els hi falta una mica de discurs, una mica d’èpica, perquè la resta ja ho tenen. Cuyàs: si l’aeroport de Maó està massa ple, sempre pots venir a fer un tomb per aquí, amb l’avantatge que s’hi pot arribar a peu pla i es pot deixar l’aeroport per als pendons que el conseller Nadal aconsegueixi arreplegar de Londres o Dublin i facturar-nos-los cap a Alguaire sense passar per AENA.