La referència de l’escriptori virtual Eye Os

L’escriptori virtual català Eye OS acaba d’anunciar el llançament de la versió 2.0 i una de les novetats, segons un dels joves creadors, Pau Garcia Milà, és la possibilitat que més d’un usuari pugui editar un mateix document d’un processador de textos en un mateix moment. Eye OS ha projectat aquesta millora, que té el suport de Telefónica, per intentar convertir-se en l’alternativa de programari lliure a les solucions de Google i Microsoft. La diferència que presenta el programari català és que l’usuari pot instal·lar-lo en el seu propi servidor, de manera que gaudeix de més privacitat perquè no ha de guardar les seves dades en ordinadors que no són de la seva propietat, com fan Google i Microsoft.

Eye OS proposa que tota la informació dels usuaris estigui emmagatzemada en un servidor i, d’aquesta manera, puguin accedir-hi des de qualsevol indret del món i des de qualsevol dispositiu amb accés a la xarxa. Només cal que els usuaris d’Eye OS disposin d’un telèfon mòbil o d’un ordinador amb connexió a Internet per accedir a tota la seva informació. La nova edició de l’escriptori, que compta amb 28 comunitats d’usuaris a tot el món i ha estat descarregat més de mig milió de vegades, afegeix noves funcionalitats com l’enfortiment del treball col·laboratiu entre usuaris i la inclusió d’aplicacions més “potents, completes i robustes”, que s’integren amb cloud computing (concepte que defineix els serveis a través d’internet) i ho converteixen en una “alternativa real” de programari lliure. 

Eye Os és un somni fet realitat de dos joves d’Olesa de Montserrat, que van idear ara fa cinc anys. I en poc temps, tot i la dificultat dels inicis, ja s’han consolidat com empresa en torn al programari lliure i com a referent del cloud computing.

Música / My Name # McLean

PD: Haití 360º, una idea molt innovadora de la CNN.

PD2: El govern basc presenta Irekia per fomentar la participació 2.0.