BlackBerry i la fragilitat de la hiperconnexió

La broma és fàcil, però divertida. L’acabo de llegir al perfil a Twitter de Jordi Camós: “Quin cabró el Jobs. Se’n va al cel i el primer que fa és demanar-li a Déu que es carregui les BlackBerry.” Les BlackBerry, telèfons sempre fiables, tenen problemes tècnics des de fa 24 hores que perjudiquen als usuaris europeus, de l’Orient Mitjà i l’Àfrica. Són desenes de milions de persones que tenen interferències als seus aparells, que cada vegada més són utilitzats com a eina professional. Producte d’aquesta nova transformació laboral en temps líquids-digitals i que fa que els usuaris se sentin més actius, més segurs, més informats, però al mateix temps pagant el preu de l’hiperconnexió amb la dependència.

Quan podria semblar que en la nova era tecnològica res pot fallar, BlackBerry ha demostrat durant 24 hores la fragilitat que pot tenir aquest sistema tan instantani: veu, dades, imatges, vídeos… Si realment l’error prové d’un del centre de dades de Slough, ciutat a l’oest de Londres, aquesta urb pot passar ara a la història de la telefonia mòbil. I al mateix, l’empresa propietària d’aquests terminals, Research In Motion (RIM), ens pot evidenciar que la seva pitjor publicitat pot ser la millor per a l’adversari: Apple perd el seu visionari, però l’iPhone 4S ja té el millor target de venda. I mentre això passa, observem a consumidors emprenyats -amb material irrecuperable- i poc valorats, ja que la compensació pot arribar ni a mig euro. Tanta hiperconnexió i alhora indefensió ens fa clients vulnerables a mans de poderoses multinacionals.

Sam Walton: “Existeix només un cap: el client. I pot acomiadar a qualsevol de l’empresa, des del director fins a un empleat comú, simplement gastant els seus diners en un altre lloc.”