Empresaris i sindicats
3 febrer 2013 per Esteve Vilanova
Des de fa molts anys no he parat de destacar la importà ncia i fins i tot la riquesa que suposa per a un paÃs tenir uns bons empresaris i uns bons sindicats. Els dos són peces clau en l’economia, i per poc eficient que sigui el govern, ells són els que marquen la diferència entre ser un paÃs ric o un paÃs pobre. Ser empresari no és gens fà cil, i molt més difÃcil és ser un bon empresari. Aquesta dècada d’exuberà ncia del sector de la construcció, molt sovint amb la connivència de polÃtics, ha fet molt de mal i a més ha pervertit profundament el rol de l’empresari. Sovint hem confós especulador amb empresari. Qualsevol podia ser promotor i enriquir-se rà pidament. Aquesta accessibilitat al diner fà cil i l’escassa vocació empresarial van malmetre extraordinà riament el nostre tradicional teixit industrial. L’empresari ja no sentia orgull per l’empresa i aquesta era venuda per qualsevol oferta de qualsevol multinacional.
És en els moments difÃcils, en les crisis i en els canvis importants, quan els bons empresaris sobresurten, i ara estem en aquest moment. Pretendre gestionar el futur controlant totes les variables és una quimera; la incertesa i el risc és consubstancial a l’emprenedoria. La responsabilitat social corporativa també obliga a unes prà ctiques de gestió empresarial moderna que sempre suposa una imbricació amb la societat, i aquesta ha de respectar i valorar la capacitat de generar riquesa de l’empresariat a la societat.
L’error ve quan l’empresari també es vol transformar en un poder fà ctic i intenta condicionar el curs polÃtic d’una societat lliure i democrà tica, i em sembla que aquesta era la intenció que proposaven des de Foment en la reunió del proper 14 de febrer, sortosament avortada. Des dels poders polÃtics espanyols intenten per tots els mitjans que tenen al seu abast dividir la societat catalana i utilitzen tots els elements de pressió i divisió per invertir el procés iniciat en les passades eleccions, i un dels seus elements clau era utilitzar l’empresariat i, com és natural, les seves institucions. Ja fa un temps vaig dir que no era prudent preguntar als empresaris a quina banda estaven en aquest procés, el seu rol a la societat és molt important i la seva concreció no aporta valor; per tant, era totalment evitable. Però ja que alguns hi han volgut entrar, que s’hi entri a totes, i facin servir el seu poder per denunciar els desequilibris en el finançament català , el dèficit fiscal, la manca d’infraestructures i els incompliments i retards en els pagaments, que tant ens perjudiquen a tots. Ben segur que els catalans veurÃem molt bé que si han de parlar, que parlin per evidenciar la realitat que patim, i no per fer floritures equidistants per quedar bé amb el poder central. Es queixen per l’increment d’impostos que hem de suportar els catalans, però ningú més bé que els empresaris sap de les dificultats de fer quadrar pressupostos, i el coneixement hauria de servir-los per dir per què passa això i qui n’és el mà xim culpable. Potser el dia 14 el senyor Joaquim Gay de Montellà parlarà clar i català .