La hipocresia del poder
24 octubre 2013 per Esteve Vilanova
L’excitació que ha provocat la sentència del TEDH contra l’anomenada “doctrina Parot”, és important. Alguns es pensaven que amb la sentència favorable fins i tot del Tribunal Constitucional, ho tenien tot lligat i ben lligat, però no ha estat així. Per més que ens ho diguin, no és infal·lible, i menys quan s’especialitza a fer sentencies forçades per l’interés polític del moment. Ara davant de la sentència i la necessària i ràpida posada al carrer dels beneficiats pel tribunal d’Estrasburg, els polítics espanyols fan tota mena de gesticulacions espasmòdiques per intentar no sortir com a responsable. És normal que les víctimes del terrorisme se sentin dolgudes, però també és normal que en un estat de dret, els governs i els jutges actuïn amb independència de qualsevol grup de pressió.
Però m’agradaria fer observar dues coses que s’amaguen. La primera observació és que el Codi Penal del franquisme ( codi que s’aplica a aquesta beneficiats de la sentència del TEDH) és molt més favorable als terroristes i delinqüents importants, que el codi de la democràcia fet el 1995. Els jutjats amb el nou codi, i menys amb la reforma posterior, tot aquesta enrenou no s’hagués produït. La segona qüestió és, per què, ara els polítics blasmen la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, i han estat incapaços de reformar el Codi Penal des del 1978 fins el 1995?.
Javier Mascherano ha sorprès a tothom amb la seva inculpació pública a un error que va tenir en el darrer partit amb el Milan i que va suposar un gol; fins i tot algun periodista ho ha trobat excessiu. Estem tan acostumats a no sentir-nos culpables dels nostres errors que quan un té l’alçada moral de Mascherano, incomoda.
Cada dia algú demana o exigeix als altres que demanin perdó, però ningú es mostra penedit dels seus propis errors.