L’actitud de guanyar-guanyar

Molts homes de negocis utilitzen sovint l’expressió “win-win” (guanyar-guanyar) quan tanquen un tracte. Aquest terme sempre s’ha fet servir en l’àmbit de la gestió de conflictes. Es tracta de canviar de perspectiva i actuar davant del conflicte de manera proactiva i no reactiva, de cooperar en lloc de posar-nos a la defensiva.

I és que, en realitat, habitualment no discutim sobre qüestions radicalment oposades (blanc o negre), sinó que hi acostumen a haver-hi punts en comú. No deixem que la tossuderia ens guanyi i agafem perspectiva.

“Farem les coses com jo digui!”, “doncs no! Ho farem a la meva manera!”. No ens embranquem en una lluita de poder; canviem el xip: jo vull guanyar i tu també, per tant, arribem a punts d’acord. Com?

  • Discutiu les necessitats i no les solucions: el procés serà molt més constructiu. Un exemple: només queda una llimona a la nevera i els dos companys de pis la volen. Després de discutir i discutir… l’acaben partint per la meitat. L’un l’utilitza per a fer-se un petiiiiit suc; l’altre, per ratllar la pell de la llimona per a un pastís. Ostres, però si en realitat no eren necessitats contraposades ni conflictives! Si els dos haguessin pogut gaudir de la llimona sencera!
  • Ataquem els problemes… no les persones.
  • Reconeguem les nostres diferències.
  • Mostrem-nos oberts al diàleg.

Menys estrès i més guanys. Assegurat!

Quant a GREC resolució de conflictes

GREC és una organització sense ànim de lucre especialitzada en la prevenció i la resolució de conflictes.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.