El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/hervepi
Articles
Comentaris

Els anys 1980 l’estat francès projectava fer passar una línia molt alta tensió (THT per a ell) pel Pirineu. Aquest projecte s’ha passejat de l’Atlàntic al Mediterrà, de tot arreu ha estat rebutjat per les poblacions, fins que ens sigui imposat. Si recordi bé no s’ha demostrat mai la necessitat d’aquesta autovia elèctrica, vull parlar d’una necessitat altra que la d’un interès comercial.

En una societat neo-liberal no mana el seny, manen els diners.  L’estat francès és un dels estats amb més centrals nuclears, les centrals necessiten ser rendibles per això cal vendre electricitat, per això cal construir línies de molt alta tensió per transportar-la.

El drama que viu el Japó evidencia els perills reals de les centrals, però sota el regim estatal francès aquest debat és encara callat. Els responsables polítics no en volen, per ells la tria feta els anys 1960 és inqüestionable: cal mantenir i desenvolupar l’energia nuclear.

El moviment ecològic i bona part de la població no ho veu així. Ahir no se van creure que les fronteres estatals eren hermètiques a la radioactivitat vinguda de Txernòbil, i avui no se creuen les declaracions del Nicolas Sarkosy quan afirma que el risc d’accident nuclear sota el cel hexagonal és molt proper del risc nul.

Els ciutadans francesos tindran dret a un debat que se podria tancar per un referèndum? No és a l’ordre del dia!

Si tingués lloc aquest debat democràtic, és probable que se triaria el camí de sortida del nuclear, llavors les MAT esdevindrien obsoletes, resultaria inútil continuar foradant l’Albera amb els riscs mediambientals que això comporta…

I si s’enganyés el Nicolas Sarkosy? I si hi havia un risc i si les fronteres estatals franceses fossin pas tan hermètiques, què passaria pels altres ciutadans europeus?

Però no anem per aquest camí. Tinguem confiança ells són els responsables, ells saben, nosaltres els hem de votar i prou. Millor fer debats sobre la identitat nacional, l’Islam, la immigració…