El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/hervepi
Articles
Comentaris
Amb el que seguirà no vull que ningú pugui pensar que defensi el tripartit, només vull posar endavant una mesura que consideri positiva.

Al darrer escrit anunciavi que per segon any consecutiu tenim la quasi certesa que  Aire Nou de Bao no rebrà subvencions de la Generalitat de Catalunya.

De fet haig de fer matisos.
Si no se canvia el qualificatiu “Exterior” Aire Nou de Bao no rebrà subvencions de la Generalitat de Catalunya, per una raó simple, és que els airenovencs no accepten ser considerats com a forasters.

Com ho explicavi vam “entrar a l’exterior” a final del segle XX – la fórmula m’agrada ja que els mots són importants i que aquí és el fons de la història és una qüestió de mots, i del que volen dir els mots-.

Doncs el 1997 o 1998 CiU nos va fer entrar a l’exterior i el tri partit nos en va fer sortir per a fer-nos sentir catalans normals, nos van acceptar a Vice-Presidència.
És molt probable que només havia canviat el nom del Departament i que el Carod havia entès que nosaltres catalans encara que no fóssim pas sus d’un territori administrat per la Generalitat, teníem aquest desig de normalització, de reconeixement. l’acceptació a Vice-Presidència, la desaparició de “Exterior” van ser dues mesures simbòliques rebudes amb gran felicitat, un pas endavant per l’autoestima.

Mirem bé com ho fan els estrangers, l’Estat francès que no és el més burro, quan vol ajudar el desenvolupament de la llengua francesa arreu del món crea un moviment que se’n diu “La francophonie”, un terme on hi caben totes aquestes iniciatives on la llengua francesa hi té un paper més o menys important. No posa ningú a fora, tot al contrari.
La Generalitat de Catalunya n’hauria aprendre, però no, el nou govern nos ha tornat a fer fora o a l’exterior…

Aire Nou de Bao i algunes altres entitats nord-catalanes ho han trobat injust.
Si Aire Nou de Bao ha reaccionat i ha fet pública la denúncia és que té una força, la seua independència econòmica. Altres entitats haurien volgut denunciar-ho però no s’ho poden permetre ja que per ara necessiten les subvencions per a viure.

Aire Nou de Bao també necessita subvencions però té la sort que no siguin pas vitals. La subvenció de la Generalitat ajudava a fer més i millor per la defensa de la llengua catalana a Catalunya Nord, perdre-la és una llàstima… per la llengua catalana, pel seu desenvolupament, per la concepció mateixa de la paraula Nació.