El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

A les 11 del matí d’aquest diumenge, dia 28 de novembre, Torroella de Montgrí celebra el 19è Concurs de Gossos d’Atura, en el marc de la Fira de Sant Andreu. Es portarà a terme al camp d’en Coll, prop del polígon industrial torroellenc.

Instaurat a la capital del Baix Ter per Jordi Muxach, és un dels més reconeguts del calendari anual de Catalunya, conjuntament amb el de Castellar de n’Hug. Es tracta d’un campionat de campions en què només poden pendre part els pastors i gossos amb el millor palmarès de la temporada.

Premi en record de l’excepcional i carismàtica Coloma

La Coloma (L’Estartit, 1989-2003),  ha estat l’únic gos al qual han fet un homenatge quan es va retirar. Va ser a Castellar de n’Hug. Li van posar una medalla i ella va fer una exhibició, tot demostrant que encara estava en plena forma. A partir del 1997, la Coloma només va participar en demostracions i treballant a casa de la família Muxach, fins que es va morir per problemes de cor sis dies abans de complir els 14 anys.  El concurs de gossos d’atura de Torroella de Montgrí és el campionat de campions quin premi és una escultura del prestigiós escultor galleg Leandro Seixas, que immortalitza l’excepcional Coloma. Una gossa que va guanyar 32 campionats. “Va ser campiona d’Espanya border collie, ha estat campiona de Catalunya i d’Espanya de concursos normals, i d’interraces no ho va ser perquè no va participar en cap. Si s’hagués fet un concurs global, barrejant les tres proves, segurament que hauria guanyat“, em deia el seu amo, amic i ensinistrador, Jordi Muxach, ara fa quatre anys. Val a dir però, que aquesta carismàtica i irrepetible Coloma, que ha deixat marcat un abans i un després en la història dels concursos de gossos d’atura, no té cap monument a Catalunya. Amb tot, el mite del caràcter casi humà de la Coloma perdura, i és un referent perquè amb en Jordi Muxach van mostrar unes sensibilitats, un saber fer i un saber estar, que van contagiar la societat catalana. “Ja des de petita va ser un gos molt especial. Tenia una capacitat d’assimilar les coses fora de lloc. Hi podies enraonar com una persona. Ella no et contestava, perquè els gossos no enraonen, però t’entenia perfectament tot el que li deies“, recorda encara el pastor de l’Estartit.

Des del 2008 en què debutava i va guanyar l’edició del concurs torroellenc, la  néta de la Coloma, la Kiss,és l’encarregada de continuar recordant-nos que la nissaga Coloma, sempre conduida per la màgia de Jordi Muxach, continua viva.

I és que amb la Coloma, va ser el principi d’una gran amistat… “Ens compenetravem molt i molt bé. Jo la mirava, ella em mirava a mi, i els dos sabíem el que hi havia. En moltes ocasions ni l’havia de manar. Només em mirava i ja sabia el que jo volia. Era una gossa molt especial. La Kiss és molt bona, però la Coloma és el gos més complet que he vist mai“. Paraula de Muxach.