El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

Tercer i últim (?) capitol: Si no vols brou… doncs dues tasses!

A més de fer-se el sord amb els representants dels residents, l’alcalde de Palafrugell i el seu equip de govern han acordat rebaixar en 244.845 euros, el pressupost destinat al centre Palafrugell Gent Gran per a l’exercici 2011.

Tot i que els plens dels consistoris són públics, així com les actes d’aquests plens, no sempre arriba tot el seu contingut al poble. Però bé, ara no toca començar a fer disquisicions sobre els drets i deures dels ciutadans, o fins i tot dels mitjans de comunicació. El que si queda clar, és que els plens són públics, i les actes també, i a més a més, es poden consultar entrant al web de l’Ajuntament  palafrugellenc, en aquest cas. Però bé, el que es tracta ara, és de continuar esbrinant què és el que passa al centre Palafrugell Gent Gran. Per això, es pot continuar, per exemple, amb unes paraules que va dir l’alcalde (que també és president de la Fundació Palafrugell Gent Gran) al ple del proppassat dia 25 de novembre: “… ara mateix el Director s’està reunint amb totes les famílies per tenir respostes clares de en quina situació estem, i a partir d’aquí, continuar la resta de la intervenció, decidint si jo com a President hi he d’intervenir directament tancant exactament la resposta que s’ha de donar a aquesta instància…” En conéixer aquestes paraules de l’alcalde (cal recordar, tal i com explicava en el capítol anterior, que a la sessió plenària del 25.11 hi havia una persona familiar d’un dels residents afectats per la falta de personal), el col·lectiu de representants dels residents que van presentar el document dirigit a l’alcalde, president de la Fundació Palafrugell Gent Gran, deuen estar pensant si és que no ho van escriure prou clar que la situació és la falta de personal “d’acord amb les necessitats de cada planta“. Doncs a mi em sembla que això, quedava ben clar… I és que encara, llegeixo, hi afegien (recordem-ho): “Aquest fet reiteratiu, en moments puntuals com ara en cap de setmana, es converteix en degavell. Només el sobreesforç del personal de servei, i el voluntariat dels familiars dels residents, -deien- que ens hem de posar en tasques que no ens haurien de pertocar, ha evitat conseqüències greus no desitjades per ningú.

Pregunto, inocent que sóc, des de sota la buguenvíl·lia: quan un col·lectiu de 40 persones fa una queixa i petició a l’alcalde, a més a més com a president de la Fundació Palafrugell Gent Gran, seguint els conductes reglamentaris, protocol·laris i fent una exposició clara i contundent, no són mereixedors de ser atesos i que se’ls ha de donar resposta, independentment de si el director del centre mira de fer anar l’aigua cap el seu molí?

D’altra banda, com es poden fer ballar números, sense concretar dades d’afectació?

En aquest cas, és que, efectivament, en el moment de tot aquest enrenou hi havia uns 116 residents al centre. I només, van ser 40 els signants de la queixa concreta de la manca de personal. Ara bé, quan es facilita aquesta informació, s’ha de tenir present que aquests  representants de 40 residents són, de manera primordial, de la tercera planta. Una planta on hi ha els residents que necessiten assistència les 24 hores ja que a més de ser persones que no es poden valer per elles mateixes tant pel que fa en l’aspecte físic com el mental, necessiten assistència permanent. I en les signatures del col·lectiu, també n’hi ha de la segona planta, atès que en aquesta, hi ha residents de mobilitat reduïda. Per tant, els percentatges no es poden fer sobre el total de residents ja que cada planta, té les seves problemàtiques. Hi ha d’haver més sensibilitat cap el que és l’atenció a les persones. Sí, això que tan se’n parla,  però  resulta que n’hi  ha que en tenen l’oportunitat  de fer-ho realitat, i en canvi deixen palès que només ha format part del discurs o dels folletons de campanya electoral…

Més dades, i tot plegat encara es queda curt… I és que l’alcalde (que també és el president de la Fundació Palafrugell Gent Gran) i el seu equip de govern, han aprovat, en el ple de pressupostos, que l’import que en aquest exercici de 2010  ha sigut d’1.144.845 euros (en el qual representants dels residents s’han queixat de falta de personal per atendre les persones amb necessitat d’assistència permanent), passi a ser, pel 2011, de 900 mil euros. O sigui, que hi ha una rebaixa de 244.845 euros (41 milions de pessetes, per aquells que encara busquin una mica la referència amb la moneda de fa uns anys). Aquí, se’n poden fer de percentages o regles de tres?

La veritat és que costa, almenys a mi, creure en els polítics que s’omplen la boca del benestar  social i els programes d’atenció a les persones quan, després…  Serà per allò de: fes el que jo et digui però no el que jo faci? O serà perquè a Palafrugell hi ha tantes barreges en l’equip de govern que no saben en quin equip juguen?

I per acabar, personalment, crec que seria un error que els residents (o respresentants) haguessin de fer una associació per a exigir que el centre funcioni com hauria de funcionar, havent-hi una fundació que vetlla (vaja, pel que es veu, millor dir: hauria de vetllar?) perquè el centre funcioni.  I de passada: em sembla que l’alcalde quan fa referència que aposta per una associació, com les AMPA dels col·legis, és que no ha sabut interpretar prou bé aquella dita de “criatures naixem, criatures tornem”. No és això, company, no és això…