El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

L’església parroquial de Sant Esteve de Mont-ras està documentada  des del 1196.  Des de fa divuit anys, i per aquestes dates nadalenques,   aquest temple d’estructura fortificada en el seu exterior, acull, en el seu interior, un diorama de grans proporcions i elevada i acurada  qualitat artística que es renova cada any. Pere Pagès i Font, un montrasenc  de vuitanta anys n’és l’autor, des que a primers de 1990 el pare Miquel, en aquell llavors rector de la parròquia, va deixar en les seves mans i talent creatiu la realització del diorama de Sant Esteve.

En Pere, d’ofici topògraf però que havia dibuixat, pintat i fet pessebres tota la seva vida, un bon dia va decidir que s’havia de reciclar i per això es va apuntar a fer un curset de pessebrista amb l’Associació Amics del Pessebre Baix Empordà. Una associació d’àmbit comarcal que està instal·lada a la sala polivalent que es troba just al bell costat de l’Ajuntament de Mont-ras. Va aprendre noves tècniques i, als seus 80 anys, en Pere assegura que “és un bé de Déu poder treballar amb aquests materials d’avui en dia”.

A més de tenir cura de la realització del diorama de Sant Esteve, i formar part de l’associació pessebrista de caire comarcal en seu a Mont-ras, en Pere Pagès és, al mateix temps, un dels cantaires de la Coral Parroquial de Sant Esteve.

Una coral, per cert, que va cantar a la Missa del Gall del passat dia 24, i en la missa de les 11 del matí de la diada de Sant Esteve. Unes misses oficiades pel pare Joan Badia, que és el rector de la parròquia de Mont-ras. Són unes misses molt participatives i dialogants, humils i senzilles, però plenes de contingut de comprensió en les quals s’hi viu  el sentit d’esperança, i que encomanen una reflexió d’il·lusió i sinceritat.

Tot plegat, són detalls d’unes festes nadalenques que recobren el sentit de la celebració. I les fotos que il·lustren aquestes ratlles, no són racons triats de postals nadalenques, són detalls del diorama de Sant Esteve de Mont-ras.

Nota: El diorama de Sant Esteve de Mont-ras es pot visitar trucant prèviament al 972 302 824 (carrer Major número 6 de Mont-ras) o bé, dirigint-se a l’associació Amics del Pessebre Baix Empordà al local polivalent del poble, on a més de poder contemplar els pessebres artístics i populars allà exposats, es podrà admirar els diorames obra de diferents membres de l’associació Amics del Pessebre Baix Empordà i de diferents autors de diversos indrets de Catalunya. En definitiva, un recorregut artístic nadalenc al nucli antic de Mont-ras, un municipi que el 2009 va celebrar els seus 150 anys d’independència.