El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

El programa Bacanards, a càrrec d’en Pere Molina i en Miquel Martin, irà portant a terme a Ràdio Begur, cada dijous al matí -de 12 a 1 del migdia-, a partir del 5 de març,  unes entrevistes a persones i personatges begurencs, ja sigui com a protagonistes o perquè a través dels seus relats s’endinsaran en la memòria col·lectiva del municipi.

En Pere i en Miquel justifiquen el nom del programa, Bacanards, argumentant que “és el nom com popularment es coneixen els naturals de Begur, un apel·latiu satíric que usaven els pobles veïns però que, amb el temps, ha perdut les seves connotacions negatives.” Subratllen, d’altra banda, que “Begur sempre ha destacat per la seva gran personalitat, per la seva bellesa paisatgística i per una història rica i diversa. A més, juntament amb Cadaqués, em diuen, en Miquel i en Pere,  és un dels indrets que ha conservat el parlar salat i l’argot i els refranys mariners. A través d’entrevistes i col·loquis amb begurencs de diferents generacions es pretén aprofundir en tots aquells aspectes que formen part de l’essència del poble: des dels indians (anomenat “americanos” a Begur) que marxaven a les Antilles a la recerca de fortuna, fins als immigrants que van venir al poble durant els anys 50 i 60, passant per les aventures dels corallers que viatjaven fins als indrets més remots de la Mediterrània. També es volen analitzar i valorar els grans canvis que, com tantes altres viles costaneres, ha viscut el municipi. En aquest sentit, el programa farà un repàs de l’evolució del turisme i de les altres activitats econòmiques que antigament dominaven en el poble: la indústria del suro, la pesca i la pagesia.”

Val a dir que Begur sempre ha atret moltíssimes personalitats i famosos d’arreu del món: polítics, artistes, escriptors… que s’han enamorat del seu paisatge i del seu tarannà. En Pere i en Miquel m’expliquen que “el programa parlarà amb begurencs que van conèixer de primera mà figures com la de la “bailaora” Carmen Amaya, el músic Artie Shaw o els escriptors Josep Pla i Joan Vinyoli, poeta al qual el municipi dedicarà un itinerari poètic. Tot això, sense oblidar la vessant més popular i local com ara les celebracions i les festes majors, la gastronomia típica o les anècdotes més sucoses.

Em sembla que tot plegat queda molt clar. Per tan, aquelles persones que estiguin interessades en recordar coses o saber-ne de noves del municipi, encara que siguin de les d’abans d’ahir, només cal sintonitzar cada dijous al matí amb Ràdio Begur (97.7 FM). I per acabar, afegir que el programa Bacanards té el seu precedent en les xerrades que des de l’emissora es feien amb el desaparegut Xico Florian, pescador de Sa Riera i tota una institució a la vila des pedrís llarg. Aquells més de tres anys d’entrevistes es van recollir en el llibre Converses amb en Xico Florian de Miquel Martín i Pere Molina. “La intenció és gravar els entrevistats i donar-li també forma de llibre per tal que es pugui consultar i fixar la història popular del municipi i el seu lèxic distintiu” , conclouen els creadors, entrevistadors i conductors del programa.

Doncs si no ho podem escoltar, ja ho llegirem més endavant.