El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

De fa setmanes que, en certa manera, tenia pendent parlar de l’alcalde de Forallac. I avui, en veure al diari (El Punt Avui) l’interessant i excel·lent entrevista d’en Joan Trillas a Josep Sala i Leal, l’alcalde de Forallac, m’he dit: ostres!, potser és el moment de parlar d’alguna de les quatre coses que en conec d’aquest home senzill que s’estima el seu municipi i especialment el bosc; en certa manera, per qui li sigui dinterés, aquestes ratlles poden ser un complement a la bona feina que ha fet l’actiu periodista amb el carismàtic alcalde de Forallac.

Fa molts i molts anys… vaig conèixer a Josep Sala. És una persona que pel seu tarannà i la seva manera de fer, m’ha fet veure de la manera que és. Per això no m’ha estranyat gens ni mica que a l’entrevista que li ha fet en Trillas hi traspui ja la seva bonhomia i preocupació i interés pel seu municipi (Canapost, Fitor, Fonteta, Peratallada, Sant Climent de Peralta, Santa Susanna de Peralta i Vulpellac).

En Josep Sala havia fet de pagès posant-se darrere una arada, i també ha fet de tractant de bestiar. Un bon dia, parlant de tot, i de res, en una d’aquelles xerrades que si algú vé i et pregunta: de què parleu?, la resposta sol ser de les que entren el tòpic del típic: estem arreglant el món… vaig descobrir que abans de fer tot això, i de ser alcalde, en Josep, un home anàrquic però que sap treballar en equip i fer equip, havia practicat el futbol. Era un futbolista que jugant de lliure havia començat a repartir joc des de la zona defensiva en la seva joventut.

La seva timidessa no l’hi ha impedit exercir com alcalde actiu que ha lluitat amb gran raonada ampenta per aconseguir tirar endavant projectes pel seu municipi. Mai no s’ha arronsat davant situacions difícils i avui dia el municipi de Forallac no queda concretat en la gastronomia que pot anar des del més conegut com ara els restaurants de Peratallada al recuit de Fonteta; al mateix llegat patrimonial medieval de Peratallada, passant per dòlmens, esglésies, castells, paratge natural acurat… de les Gavarres. Cal tenir present evidentment, la recuperació de la carbonera del mas Frigola de Sant Climent de Peralta ara deu fer ja quinze anys, en la qual quan s’arriba a mitjans d’octubre es reviu l’art de fer carbó, l’ofici de carboner… o, també a Sant Climent de Peralta, a la zona de la rajoleria del mateix mas Frigola, de mitjans del mes de novembre a primers del mes de desembre, cada any es reviuen les rajoleries i l’ofici de les tècniques antigues dels rajolers.

A en Sala li ha sigut fàcil posar-se al davant com alcalde del municipi i ser al mateix temps un més de la colla, perquè sempre li ha agradat relacionar-se amb tothom i els reptes gairebé impossibles. El 1987 va sortir elegit alcalde de Forallac i d’ençà de llavors que ha anat acumulant majories absolutes, amb un bon equip de regidors. Perquè sap que les bones jugades i els gols, es marquen si hi ha un treball conjunt, en el qual també hi té a veure el públic, la participació ciutadana que, a la fi i al cap, és qui omple els estadis, qui elegeix els alcaldes.

En el desenvolupament del municipi de Forallac, Josep Sala i Leal ha estat i és, una de les peces claus -per a no dir la principal- i, malgrat la seva timidesa i senzillesa, hi ha el caràcter que el configuren com a líder per la seva manera de ser com a persona i per la seva manera de fer com alcalde. Encara que sovint es retreu que no hi entén prou en moltes coses, val a dir que, per això, en moltes ocasions deixa fer als que en saben més, no regateja i, com a bon defensa creatiu que havia estat, es bolca per ajudar que els projectes es facin realitat.

Tot plegat és, al meu entendre, una barretada merescuda perquè la seva manera de fer, la seva manera de ser, dóna més resultats que a vegades no sabem apreciar prou: la participació, la pedagogia i la difusió d’unes inciatives d’una zona privilegiada que s’ha convertit en un dels atractius patrimonial de les Gavarres. Fa tres mesos, en les eleccions municipals, va tornar guanyar per golejada (8 a 1). Per més que el tractessin de boig per fer el polígon industrial i que ara s’ha vist que la bogeria hauria estat no fer-lo, en Josep Sala ha sabut mantenir no només l’esquilibri de la maduresa, sinó un lideratge innat. Des d’aquesta modesta buguenvíl·lia li desitjo que sigui per a molts anys, mentre es vegi capacitat i amb il·lusió per capitenajar aquest gran equip: el municipi de Forallac.

Fotos: La primera, li vaig fer un dia -nit, de fet- d’aquells en els quals hi ha la vetlla de la carbonera de Sant Climent de Peralta. I la segona, està feta al frontal del forn de la rajoleria del mas Firgola, ara deu fer uns quatre anys.