El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

Suposo que per a la majoria de palafrugellencs és un motiu d’orgull i satisfacció que “el nen de la colla Garnatxa” presideixi o doni la benvinguda als vilatans i forasters, a l’escola d’infants Els Belluguets, al barri de La Sauleda de Palafrugell.

Intento explicar-ho…  Resulta que la colla carrossaire Garnatxa, amb 31 anys d’història i brillant trajectòria, ha cedit una de les figures que amb tot el contingut de la carrossa que va presentar en la desfilada d’aquest any representava que els seus components volien retrocedir en el temps per a mostrar la seva joventut. La joventut no és temps de vida, és un estat de l’esperit, deien quan començaven a explicar què preparaven sota el nom de la carrossa Carcamal de carcamals…

Amb trenta carrosses a l’esquena fem virtualment un salt enrera, volem ser joves, molt joves! Fins i tot diríem una mica “entremaliadots”! Volem fer nones, moltes nones! Volem jugar sense parar, volem “disfrutar”!… Deien els membres de la colla quan se’ls demanava que argumentessin el perquè de la carrossa d’aquesta edició proppassada. Doncs bé, pel que fa a nones…, segurament que no en van fer gaire de nones, els membres de la colla Garnatxa; els carrossaires, treballen de nit robant temps al son i al descans, després de la jornada laboral en el decurs -com a mínim- d’un parell de mesos; jugar i passar-ho bé, de ben segur que ho van fer, i a més a més, van rebre molts premis. Amb tot, de tornada a la realitat, ells que l’any 1980 sí que eren molt joves, ara, en l’actualitat, molts són pares de família i entenen i practiquen els relleus generacionals, volen continuar el procés de formació predicant amb l’exemple encara que sigui metafòric. Saben que és necessari entrar en l’etapa de l’educació formal. És allò de “cada cosa al seu temps”. I és que ha arribat l’hora que aquell nen de la carrossa, a més de jugar i fruir molt, ha d’accedir a  l’escola infantil, a més de l’educació que procuren inculcar els propis pares, i de l’educació informal d’una societat que no sempre és educadora. Per això, la colla Garnatxa ha cedit la criatura “el nen”, una figura d’un metre vint centímetres d’amplada per dos metres vint centímetres d’alçada, a Palafrugell.

De la carrossa a l’inventari de Béns Municipals

I és aquí que la Junta de Govern de l’Ajuntament de Palafrugell que presideix l’alcalde Juli Fernández, en sessió del primer dia d’aquest mes de setembre va acceptar la donació de la colla Garnatxa, amb el compromís de, ja com a propietaris municipals de l’obra escultòrica carrossaire, ubicar-la a l’escola d’infants Els Belluguets i donar-la d’alta a l’inventari de Béns Municipals. Aquesta és, vaja, serà, amb la instal·lació del nen de la Garnatxa a l’escola infantil Els Belluguets, una altra manera de fer apologia de l’educació. Una manera de ser i de fer pedagogia que ens agradaria que sovintegés a la nostra vila. Una altra mostra d’aquest tarannà carrossaire és la figura del taper instal·lada a l’entrada del Museu del Suro i que en el seu dia el palafrugellenc Antoni Martín va esculpir i cedir al poble després de la desfilada de carrosses del 1978; una figura, val a dir-ho, en la qual s’hi retraten nens, i persones de totes les edats que visiten aquest museu que és un referent en la història del món del suro.

En diferents ocasions he tingut l’oportunitat d’escriure lloances, atès que al meu entendre eren  merescudes, d’aquesta colla, la colla Garnatxa, que va ser fundada a Esclanyà-Palafrugell l’any 1980 per Joan Teixidor (avui professor a la UdG i un estudiós i divulgador del món educatiu…) i Joan Català (avui alcalde de Begur i president del Consell Comarcal del Baix Empordà…) Per això, avui, ara i aquí, només em limitaré a repetir unes ratlles finals que vaig escriure a El Punt de Festa el juny de 2006: “… Per molts motius, la història de les carrosses de Palafrugell s’escriu en majúscules quan es tracta de la colla Garnatxa. Són organitzats, ben avinguts i tenen qualitat i prestigi. I, també, són educats. Demostren un saber fer carrossaire i un gran saber estar com a persones.”

Ara, només hi afegeixo: Gràcies, i felicitats per tan magnífica iniciativa i per ser com sou i fer com feu.

Foto 1: La figura “el nen” que la colla Garnatxa ha cedit a Palafrugell i serà instal·lada a l’escola d’infants Els Belluguets.

Foto 2: Representants de la colla Garnatxa, mostrant el reconeixement de 25 anys interromputs com a carrossaires, que se’ls va retre des de l’organització de la desapareguda Fira Internacional de la Màgia i la Il·lusió, l’any 2006.