El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepbofill
Articles
Comentaris

Una vegada superats els 150 anys de la seva independència, i perquè no dir-ho, una vegada també força superades les divergències derivades de l’enrenou de la carretera, Mont-ras va deixant palès que l’eslògan poble gentil, incorporat al topònim, no és només un afegitó per seguir la moda…

Vull aprofitar aquest escrit per agrair la feina del dia a dia de tots els companys que formen part del Consistori, tant els regidors de l’equip de Govern com els de l’Oposició. L’esforç que esteu realitzant en aquesta legislatura és molt elogiable. Però no només els polítics treballem intensament, també ho fa el personal de l’Ajuntament per millorar tots els serveis. Aquest és el penúltim paràgraf del text informatiu que l’alcalde Carles Salgas ha adreçat al poble de Mont-ras. En l’últim paràgraf, aprofita l’avinentesa per desitjar una bona Festa Major 2012 (del 25 al 30 de juliol).

Adaptats al temps, Els Gentils fan de nunci

Tot i que deu fer uns deu anys que es va formar Iuventus, com a secció jove de l’Associació ACRM (Associació Cultural i Recreativa de Mont-ras) i que en el decurs d’aquesta dècada ha tingut els seus alts i baixos, amb renovada il·lusió han creat la colla Els Gentils.

Són uns joves que a les activitats socioculturals en què es mouen hi han afegit un polsim de gresca assenyada amb noves iniciatives i amb l’intent de contagiar el poble i recuperar l’alegria col·lectiva de festejar plegats els diferents esdeveniments que s’enceten, i també els actes tradicionals o celebracions arrelades. Així, la creació de la colla Els Gentils ha aportat un aire fresc i dinàmic com per exemple la participació d’una comparsa (El remat esbojarrat) en el Carroussel Costa Brava, la desfilada de carrosses de Palafrugell. O dalt la mateixa plataforma, però guarnida amb una gran pancarta i molta música de fons, fer de nunci del Mercat Setmanal que es va inaugurar dissabte proppassat. I és que en el decurs de tot el matí i fins a l’hora de dinar, van recórrer tots els carrers i camins del municipi per esbombar-ho a tort i a dret. Val a dir que la setmana vinent la colla tornarà a sortir al carrer per anunciar que ha arribat la Festa Major.

El mercat setmanal

Una tradicional tallada de cinta a càrrec de l’alcalde de Mont-ras, Carles Salgas, acompanyat del president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, i diversos regidors del consistori local així com representants de la colla Els Gentils, i públic en general, simbolitzava l’acte que posava en marxa el mercat setmanal. Una iniciativa de l’Ajuntament de Mont-ras amb la col·laboració de l’Associació de Marxants de les Comarques Gironines que s’emmarca en el conjunt d’accions que s’estan desenvolupant en l’Àrea de Promoció Econòmica municipal, dinamitzant i promovent l’oferta comercial, turística i empresarial de Mont-ras.

Coincidint amb la inauguració del mercat setmanal que en aquesta ocasió un fort vendaval va impedir podessin parar una dotzena de marxants, també es va posar en marxa la Fira de Vehicles d’Ocasió del Baix Empordà amb la participació dels concessionaris d’automòbils locals i de les rodalies que de manera puntual -un cop l’any- faran aparador i venda a la zona verda propera al primer tram del carrer Torres Jonama.

Val a dir que el mercat municipal obrirà cada dissabte d’estiu a les 5 de la tarda i fins a les 9 del vespre, mentre que a l’hivern estarà al peu del canó els matins. A partir del proper dia 21 d’aquest mes de juliol, atès que a més de l’acord amb l’Associació de Marxants de les Comarques Gironines s’hi afegiran venedors ambulants independents, el nombre de parades arribarà a la trentena. Així mateix cal assenyalar també que de manera puntual es portaran a terme d’altres fires a més de la de vehicles, com ara la Fira d’Antiquaris i Brocanters que ubicada al mateix recinte del mercat setmanal, farà acte de presència el proper dissabte 28 de juliol.

Carles Salgas, disset anys servint el poble des de l’Ajuntament. Quinze com a regidor, i des de fa catorze mesos com alcalde

Ja en la seva infància en Carles mostrava un caràcter solidari i de servitud cap els altres, fins i tot en els jocs. La seva etapa escolar va transcórrer entre el Col·legi Torres Jonama de Mont-ras i el Col·legi Prats de la Carrera de Palafrugell. En el decurs d’aquest període en sortir de classe ajudava el seu pare en les tasques agrícoles. Feina a la qual s’hi va posar de ple en finalitzar els estudis. Ara, des que és alcalde de Mont-ras, la truita s’ha capgirat i és el seu pare qui l’ajuda a ell perquè pugui disposar de més temps per dedicar a l’Ajuntament.

El servei militar substitutori el va fer a la Creu Roja de Palafrugell, atès que als 15 anys ja n’era voluntari. En considerar-lo preparat, als 17 passa al campament de Talarn on un any després (1988) jura bandera i es llicencia. Amb tot, en Carles va continuar com a voluntari a Creu Roja sent nomenat director de Creu Roja Joventut fins el 1990. Any en el qual va ser designat director de Creu Roja Palafrugell fins que va deixar el càrrec el 1993. Però sense que acabés la seva vinculació amb l’organització humanitària, va continuar col·laborant-hi com a voluntari a les tardes, durant dos anys. L’etapa en la Creu Roja li va reportar una experiència sociocultural de la qual en guarda molt bon record i que de ben segur el va enfortir i ampliar l’escala de valors.

En Carles Salgas Padrosa és un jove de 42 anys amb una llarga experiència consistorial atès que quan tot just havia complert el quart de segle, el 1995, va entrar a l’Ajuntament de Mont-ras com a tercer d’una llista que encapçalava Manel Montalbán. En el decurs de quinze anys ha conegut totes les regidories des de l’equip de govern. I durant un any i mig, essent Mercè Català alcaldessa (juny 2007-novembre 2008), també ha sabut el que és estar a l’oposició.

A més de l’ampli coneixement que té de la casa consistorial i del poble, en Carles té molta mà esquerra; és hàbil, capacitat de lideratge, i sempre busca el consens en detriment de l’enfrontament. Els seus arguments raonats, amb un diàleg de contingut coherent li permet consensuar els temes i projectes que s’han de tractar en el ple de la Casa de la Vila. Segurament que tot plegat és el que fa possible que les capacitats i aportacions de tots els regidors que conformen el consistori no passin desapercebudes i plegats, treballen pel poble. Perquè encara que sigui d’un partit, la política és de poble i pel bé del poble! m’explicava quan, acompanyat d’en Joan Matés (primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica entre altres responsabilitats a l’Ajuntament) me’l vaig trobar passejant i aturant-se amb un i altre, en el recinte firal i del mercat setmanal. Se’l veia força content llàstima de vent… Ha privat podessin parar tots els marxants previstos i que el dia de la inauguració no hagi acabat de fer patxoca del tot… Va ser el primer que em va dir. De la conversa que vam mantenir, en aquests moments en destacaria la preocupació i il·lusió que té per començar a fer realitat no només el projecte de present i futur del centre cívic i tot el desenvolupament que es farà en quatre fases, sinó també facilitar espais per a propiciar que els montrasencs que vulguin puguin muntar la seva botiga, el seu establiment… Té una clara visió que poc a poc, mica en mica, s’han de poder anar cobrint les necessitats del poble amb un creixement acurat i assenyat. De moment, entre altres qüestions engegades en diferents àmbits, s’ha impulsat el Servei d’Assistència a Domicili (el SAD) que consisteix en el desplaçament d’una treballadora familiar al domicili de l’interessat per realitzar funcions de caràcter assistencial, preventiu i/o educatiu, fent també tasques personals, domèstiques i de relació amb l’entorn, pactades amb l’usuari.

Ara, de moment, i pensant en el present d’un projecte global de futur, és l’execució de la primera fase del Centre Cívic quines obres començaran el mes de gener de l’any vinent. I que si no hi ha res de nou, aquesta primera fase es podrà finançar amb els diners que ha donat, o ha de donar la Generalitat, en concepte de compensació de les pèrdues econòmiques i molèsties que va ocasionar al municipi el desdoblament de la carretera.

Fotos:

1.- La colla Els Gentils, en el decurs del recorregut que va fer dissabte passat tot anunciant la inauguració del Mercat Setmanal.

2.- El moment simbòlic de la tallada de cinta per inaugurar el Mercat Setmanal i també la celebració de la Fira de Vehicles d’Ocasió del Baix Empordà. A la foto, d’esquerra a dreta: dues jovenetes animadores; Joan Matés, primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica; Josep Maria Vergés, president Associació Marxants de les Comarques Gironines; Manel Baró, dissenyador del cartell anunciador i coordinador de la Fira de Vehicles d’Ocasió; Maria Àngels Sánchez, regidora de Joventut; Carles Salgas, alcalde de Mont-ras; Joan Català, president del Consell Comarcal del Baix Empordà; representants de la colla Els Gentils, i el regidor d’Obres Públiques i Serveis, Enric Peiró.

3.- Carles Salgas, l’alcalde, al seu despatx de l’Ajuntament de Mont-ras