D’incerteses vàries i el pessigolleig del primer dia

Que meravellós és que ningú hagi d’esperar un moment  abans de començar a millorar el món

Anne Frank, 1947

Encara que faci prou anys que ho fem, el primer dia de començament de classes és un dia especial i any rere any a molts docents tornem a sentir aquell pessigolleig que ja sentíem quan érem petits abans de començar el primer dia d’ escola.  Certament, aquest no és un començament de curs com els altres. L’inici de curs coincideix amb la crida per part de Som Escola a la ciutadania a concentrar-se davant els ajuntaments de Catalunya per refermar la nostra llengua, l’escola catalana i un model lingüístic integrador, considerat arreu exemple de cohesió i inclusió social. Podeu llegir el manifest aquí.

Aquest any cal afegir a aquest pessigoleig la incertesa que provoquen les retallades i l’ austeritat; comptem amb menys professorat i menys mitjans, probablement disposarem de menys projectes i dotacions… El pessigolleig del primer dia també vé causat pel fet de no saber què ens depararà aquest curs, quins estudiants tindrem, com seran, si sabrem cobrir les seves expectatives, i si ells/es satisfaran les nostres… Però comptem amb les ganes i l’ilusió de fer allò que ens motiva i que és característica del model del que parlàvem abans: volem provar coses noves, innovar les nostres pràctiques, iniciar nous projectes, aprendre dels nostres estudiants i compartir allò que fem amb força gent. En aquest sentit la tecnologia esdevé peça clau, doncs amb pocs recursos ens permet obrir les nostres aules al món, treballar en xarxa,  assolir objectius didàcitics, i generar coneixement compartit.

En aquesta línia, darrerament s’ha parlat en alguns mitjans del que sembla ser el començament d’una mini-revolució que insistiria a les institucions pertinents en la necessitat de tenir en compte la forma en què els mitjans digitals afecten l’estructura bàsica dels sistemes educatius i l’ aprenentatge i com, des d’ aquests, cal donar-hi resposta. A grans trets, i malgrat pugui semblar obvi, els estudis conclouen que en general,  els sistemes educatius no estàn preparant els estudiants per enfrontar els reptes del futur i que cal redissenyar i repensar els models existents, doncs els actuals no hi donen resposta. Ben poca cosa, tot plegat.

Només em resta, en aquest 11 de setembre, desitjar a tots els i les professionals de l’educació una feliç Diada i un molt bon primer dia de curs!

Imatge: http://www.flickr.com/photos/russloar